Gratis frakt over 499 kr og gratis retur30 dagers åpent kjøpKjøp nå, betal i slutten av oktober

Nå skjer det: 30% på nesten alt!

Seiling

210 produkter

Seiling

Seiling kan være noe av det mest avslappende som finnes, men det kan også være veldig krevende hvis du for eksempel seiler over Atlanterhavet. Det som er sjokkerende for de fleste som aldri har seilt før, er at det vanligvis er ganske mye kjøligere enn det ser ut som – spesielt i dårlig vær! Båten kan kjøles ned av både sjø og vind, og derfor trenger du en god og vindtett seilerjakke eller seilerdress. Har du barn ombord på båten? Husk å kjøpe en ordentlig redningsvest. Selv om du har bra tilsyn over barnet ditt, kan det gå fort hvis barnet først ramler i vannet mens båten beveger seg fremover. Vi anbefaler også at du alltid bruker redningsvest selv, spesielt hvis det er storm ute. Skulle det være mye sjø, kan du aldri være sikker på hvilken tilstand du er i når du treffer vannet.

Seilerjakke eller en vanlig regnjakke?

Må du bruke seilerjakke eller duger det med en hvilken som helst regnjakke? Ja, det må du! Det er mange ting som skiller en ordentlig seilerjakke fra en vanlig regnjakke, men vind- og vanntetthet er hovedforskjellen. Den første tingen du bør huske på, er at galon er et stort no-no. Galon er bra siden det beskytter helt mot regn, men ulempen er at det ikke puster i det hele tatt. Derfor vil du raskt oppleve at all fuktighet som kroppen din avgir, holder seg på innsiden av jakken, noe som ikke akkurat er så behagelig.

En vanlig regnjakke da, funker det? Nja, mange ganger er ikke en vanlig regnjakke tilstrekkelig bevegelig, selv om den puster bra og beskytter deg mot regn. Når du seiler vil du ha muligheten til å svinge med armene og eventuelt klatre opp og ned for å heise seil, uten å måtte kjempe mot jakken. Det er nok å kjempe mot vinden, og de fleste vanlige regnjakker er ikke laget for det aktivitetsnivået som seiling innebærer.

Nå tenker du kanskje "Ok, men en vanlig skalljakke da?". Ja, i teorien kan en skalljakke fungere veldig bra siden den er helt vanntett, bevegelig og puster samtidig. Likevel er skalljakken heller ikke optimal da den ofte er litt for tynn og kjølig. I de aller fleste uvær til sjøs, blir det mye kaldere enn det blir på land. Dette er delvis fordi vannet avkjøles nedenfra, men også fordi det sjelden er noen steder å gjemme seg for vinden (med mindre du ligger fortøyd i ly). Derfor er de fleste seilerjakker litt tykkere, og hvis de ikke er det, bør du sørge for at du har med deg flere varme lag som du kan ha under.

Sist, men ikke minst, er det to grunner til at galonjakken, regnjakken og skalljakken ikke passer så bra til sjøs. For det første, så har de ikke de riktige fargene. Hvis du seiler, har du sannsynligvis hatt på deg en seilerdress som enten er gul eller oransje. Minimumet er at i det minste hetten på jakken din er gul eller oransje, slik at du er godt synlig. Årsaken til dette er at hvis du ramler i vannet, blir du ekstremt vanskelig å se – uansett om det er natt eller dag, solskinn eller tordenvær. Derfor er fargene på seilerklærne dine faktisk ikke bare viktige, men livsviktige. For det andre, så er de fleste seilerjakker laget av et veldig holdbart materiale, slik at de tåler litt juling uten å gå i stykker. 

Må jeg bruke redningsvest?

Hvorvidt barn skal bruke redningsvest på sjøen, er som å spørre om de skal bruke bilbelte i bilen. En redningsvest bør være en selvfølge, men det er det dessverre ikke for alle foreldre. Mange barn liker heller ikke følelsen av en redningsvest, noe som betyr at foreldre har en tendens til å gi etter for maset. Vi anbefaler imidlertid at du alltid står på ditt. Selv om du selv føler at du har tilsyn over barnet ditt, så går det fort hvis det plutselig skulle skje noe. Det samme gjelder deg selv. Som nevnt, så er det veldig vanskelig å se en person som har falt i vannet, og avhengig av hvordan vedkommende har falt uti, er det ikke alltid sikkert personen er i stand til å holde seg over vannflaten. For eksempel kan du slå deg når du faller over bord, men høye bølger kan også være en medvirkende faktor. Sørg derfor for at både du og barnet ditt bruker redningsvest – i en farge som er synlig.

Hvordan finner jeg riktig redningsvest?

Personer som ikke kan svømme skal bruke en redningsvest med krage. Kragen vil vende ansiktet oppover hvis du faller i vannet. Også mindre redningsvester har den funksjonen, ettersom de har høyere flytekraft på forsiden, men kragen passer på at hodet holder seg over vannoverflaten, til og med hvis du er bevisstløs. Hvis du kjøper en redningsvest til et barn, bør du også huske at det er en stropp i skrittet som vil forhindre at barnet sklir ut av vesten hvis han eller hun havner i vannet. Akkurat som når du kjøper en seilerjakke, så er det viktig at vesten (hvert fall for barn) er gul, orange eller rød. En redningsvest uten krage og stropp i skrittet kalles vanligvis en flytevest – det er ikke helt uvanlig at barn som nærmer seg tenårene ber om en slik vest i stedet. I tillegg er passformen på redningsvesten og flytevesten veldig viktig, men også flyteevnen. Les på redningsvesten – der står det oppgitt hvor mye du kan veie for å bruke den spesifikke redningsvesten. Når det gjelder passformen, kan du enkelt teste om den passer ved å ta på deg vesten og spenne alle stroppene. Deretter ber du noen om å dra i den ovenfra. Hvis hodet ditt går ned mellom skulderstroppene på vesten, er den for stor. Husk at du også må ha klær med i beregningen av vekten din. En vannfylt bleie eller tung seilerdress må kompenseres med en redningsvest som tåler vekten.

Lag på lag

En annen tommelfingerregel å huske på, er å kle seg med lag på lag – ja, akkurat som du gjør når du står på ski, går turer eller i det hele tatt er utendørs når det er fare for værforandringer. Hvis du tidligere bare har seilt nedover langs norskekysten, har du kanskje ikke brukt superundertøyet ditt midt på sommeren. Hvis du imidlertid for eksempel skal ut på åpent hav, kan vi nesten garantere at du trenger det, med mindre det er helt vindstille selvfølgelig. Nærmest kroppen bør du investere i en syntetisk base, eller helst en blanding av et syntetisk materiale og ull. Det er fordi syntet er et materiale som tåler fuktighet og vann aller best. Ull er derimot det som varmer best, uansett om ullen blir våt eller ikke. Derfor foretrekker man alltid en blanding. På den måten får du en base som transporterer bort fuktighet og varmer selv om du blir våt. Hvis det er skikkelig robust vær ute, kan du komplementere seilerjakken og superundertøyet ditt med et bra mellomlag i et funksjonelt materiale.

Bør jeg bruke lue når det er storm?

Ja, det burde du. Det føles kanskje rart å pakke ned en lue når du drar på seiltur om sommeren, men blir det kaldt, så har du ikke så mange valg. På de fleste seilerjakker er det en hette som også beskytter mot kulde og regn. Husk i så fall at hetten reduserer synligheten betydelig. Vi anbefaler i stedet en vanntett lue (i en varselfarge) eller en hette i et funksjonelt materiale. Hvis du ikke beskytter hodet mot regn og kulde, kan mye varme forsvinne fra kroppen din og som vanlig kan du alltid bli trett hvis du blir kald.

Bør jeg bruke seilersko?

Hvis du prøver å sette føttene på en våt og glatt båt med sko som ikke har et bra grep, vil du fort oppdage hvorfor skoene er en viktig del av seilerantrekket ditt. De aller fleste seilersko har en sklisikker såle som gir godt feste selv om det er vått. Hvis du derimot ikke ønsker å kjøpe rene seilersko, vil andre sko med godt grep også være tilstrekkelig, men husk å kjøpe sko med lys såle. En mørk såle kan lett etterlate merker som kan være vanskelige å fjerne fra dekket.

Sikkerhet på havet

Tenk praktisk når du kjøper seilerklær, redningsvester og seilersko. Hvite såler med godt feste, vindtette materialer og farger som gjør deg synlig er alfa og omega. Sikkerhet er virkelig livsviktig. Hvis det er mye sjø, bør du sitte ned i båten – det gamle uttrykket gjelder fortsatt, selv om det kan høres rart ut for en landkrabbe. Mange seilbåter kan gå så fort som 20 knop. Det betyr at båten går 11 meter i sekundet. Hvis du eller barnet ditt faller i vannet, rekker båten å få ganske god avstand fra stedet der personen falt i vannet. Legg i tillegg på den tiden det tar for deg å reagere på at noe har gått galt, samt tiden det tar å snu båten (som ikke har samme svingradius som en bil). Til slutt har det rukket å bli en god avstand fra deg og personen i vannet. Tenk så hvor vanskelig det er å finne noen som ikke har en varselfarge på klærne, hvor kaldt det kan bli for personen i vannet og hvor vanskelig det er å holde hodet over vannoverflaten hvis det er høye bølger. Kjøp en god redningsvest, ha en ordentlig seilerjakke på deg og fremfor alt: sett deg ned i båten! Lykke til!

Seiling

Seiling kan være noe av det mest avslappende som finnes, men det kan også være veldig krevende hvis du for eksempel seiler over Atlanterhavet. Det som er sjokkerende for de fleste som aldri har seilt før, er at det vanligvis er ganske mye kjøligere enn det ser ut som – spesielt i dårlig vær! Båten kan kjøles ned av både sjø og vind, og derfor trenger du en god og vindtett seilerjakke eller seilerdress. Har du barn ombord på båten? Husk å kjøpe en ordentlig redningsvest. Selv om du har bra tilsyn over barnet ditt, kan det gå fort hvis barnet først ramler i vannet mens båten beveger seg fremover. Vi anbefaler også at du alltid bruker redningsvest selv, spesielt hvis det er storm ute. Skulle det være mye sjø, kan du aldri være sikker på hvilken tilstand du er i når du treffer vannet.

Seilerjakke eller en vanlig regnjakke?

Må du bruke seilerjakke eller duger det med en hvilken som helst regnjakke? Ja, det må du! Det er mange ting som skiller en ordentlig seilerjakke fra en vanlig regnjakke, men vind- og vanntetthet er hovedforskjellen. Den første tingen du bør huske på, er at galon er et stort no-no. Galon er bra siden det beskytter helt mot regn, men ulempen er at det ikke puster i det hele tatt. Derfor vil du raskt oppleve at all fuktighet som kroppen din avgir, holder seg på innsiden av jakken, noe som ikke akkurat er så behagelig.

En vanlig regnjakke da, funker det? Nja, mange ganger er ikke en vanlig regnjakke tilstrekkelig bevegelig, selv om den puster bra og beskytter deg mot regn. Når du seiler vil du ha muligheten til å svinge med armene og eventuelt klatre opp og ned for å heise seil, uten å måtte kjempe mot jakken. Det er nok å kjempe mot vinden, og de fleste vanlige regnjakker er ikke laget for det aktivitetsnivået som seiling innebærer.

Nå tenker du kanskje "Ok, men en vanlig skalljakke da?". Ja, i teorien kan en skalljakke fungere veldig bra siden den er helt vanntett, bevegelig og puster samtidig. Likevel er skalljakken heller ikke optimal da den ofte er litt for tynn og kjølig. I de aller fleste uvær til sjøs, blir det mye kaldere enn det blir på land. Dette er delvis fordi vannet avkjøles nedenfra, men også fordi det sjelden er noen steder å gjemme seg for vinden (med mindre du ligger fortøyd i ly). Derfor er de fleste seilerjakker litt tykkere, og hvis de ikke er det, bør du sørge for at du har med deg flere varme lag som du kan ha under.

Sist, men ikke minst, er det to grunner til at galonjakken, regnjakken og skalljakken ikke passer så bra til sjøs. For det første, så har de ikke de riktige fargene. Hvis du seiler, har du sannsynligvis hatt på deg en seilerdress som enten er gul eller oransje. Minimumet er at i det minste hetten på jakken din er gul eller oransje, slik at du er godt synlig. Årsaken til dette er at hvis du ramler i vannet, blir du ekstremt vanskelig å se – uansett om det er natt eller dag, solskinn eller tordenvær. Derfor er fargene på seilerklærne dine faktisk ikke bare viktige, men livsviktige. For det andre, så er de fleste seilerjakker laget av et veldig holdbart materiale, slik at de tåler litt juling uten å gå i stykker. 

Må jeg bruke redningsvest?

Hvorvidt barn skal bruke redningsvest på sjøen, er som å spørre om de skal bruke bilbelte i bilen. En redningsvest bør være en selvfølge, men det er det dessverre ikke for alle foreldre. Mange barn liker heller ikke følelsen av en redningsvest, noe som betyr at foreldre har en tendens til å gi etter for maset. Vi anbefaler imidlertid at du alltid står på ditt. Selv om du selv føler at du har tilsyn over barnet ditt, så går det fort hvis det plutselig skulle skje noe. Det samme gjelder deg selv. Som nevnt, så er det veldig vanskelig å se en person som har falt i vannet, og avhengig av hvordan vedkommende har falt uti, er det ikke alltid sikkert personen er i stand til å holde seg over vannflaten. For eksempel kan du slå deg når du faller over bord, men høye bølger kan også være en medvirkende faktor. Sørg derfor for at både du og barnet ditt bruker redningsvest – i en farge som er synlig.

Hvordan finner jeg riktig redningsvest?

Personer som ikke kan svømme skal bruke en redningsvest med krage. Kragen vil vende ansiktet oppover hvis du faller i vannet. Også mindre redningsvester har den funksjonen, ettersom de har høyere flytekraft på forsiden, men kragen passer på at hodet holder seg over vannoverflaten, til og med hvis du er bevisstløs. Hvis du kjøper en redningsvest til et barn, bør du også huske at det er en stropp i skrittet som vil forhindre at barnet sklir ut av vesten hvis han eller hun havner i vannet. Akkurat som når du kjøper en seilerjakke, så er det viktig at vesten (hvert fall for barn) er gul, orange eller rød. En redningsvest uten krage og stropp i skrittet kalles vanligvis en flytevest – det er ikke helt uvanlig at barn som nærmer seg tenårene ber om en slik vest i stedet. I tillegg er passformen på redningsvesten og flytevesten veldig viktig, men også flyteevnen. Les på redningsvesten – der står det oppgitt hvor mye du kan veie for å bruke den spesifikke redningsvesten. Når det gjelder passformen, kan du enkelt teste om den passer ved å ta på deg vesten og spenne alle stroppene. Deretter ber du noen om å dra i den ovenfra. Hvis hodet ditt går ned mellom skulderstroppene på vesten, er den for stor. Husk at du også må ha klær med i beregningen av vekten din. En vannfylt bleie eller tung seilerdress må kompenseres med en redningsvest som tåler vekten.

Lag på lag

En annen tommelfingerregel å huske på, er å kle seg med lag på lag – ja, akkurat som du gjør når du står på ski, går turer eller i det hele tatt er utendørs når det er fare for værforandringer. Hvis du tidligere bare har seilt nedover langs norskekysten, har du kanskje ikke brukt superundertøyet ditt midt på sommeren. Hvis du imidlertid for eksempel skal ut på åpent hav, kan vi nesten garantere at du trenger det, med mindre det er helt vindstille selvfølgelig. Nærmest kroppen bør du investere i en syntetisk base, eller helst en blanding av et syntetisk materiale og ull. Det er fordi syntet er et materiale som tåler fuktighet og vann aller best. Ull er derimot det som varmer best, uansett om ullen blir våt eller ikke. Derfor foretrekker man alltid en blanding. På den måten får du en base som transporterer bort fuktighet og varmer selv om du blir våt. Hvis det er skikkelig robust vær ute, kan du komplementere seilerjakken og superundertøyet ditt med et bra mellomlag i et funksjonelt materiale.

Bør jeg bruke lue når det er storm?

Ja, det burde du. Det føles kanskje rart å pakke ned en lue når du drar på seiltur om sommeren, men blir det kaldt, så har du ikke så mange valg. På de fleste seilerjakker er det en hette som også beskytter mot kulde og regn. Husk i så fall at hetten reduserer synligheten betydelig. Vi anbefaler i stedet en vanntett lue (i en varselfarge) eller en hette i et funksjonelt materiale. Hvis du ikke beskytter hodet mot regn og kulde, kan mye varme forsvinne fra kroppen din og som vanlig kan du alltid bli trett hvis du blir kald.

Bør jeg bruke seilersko?

Hvis du prøver å sette føttene på en våt og glatt båt med sko som ikke har et bra grep, vil du fort oppdage hvorfor skoene er en viktig del av seilerantrekket ditt. De aller fleste seilersko har en sklisikker såle som gir godt feste selv om det er vått. Hvis du derimot ikke ønsker å kjøpe rene seilersko, vil andre sko med godt grep også være tilstrekkelig, men husk å kjøpe sko med lys såle. En mørk såle kan lett etterlate merker som kan være vanskelige å fjerne fra dekket.

Sikkerhet på havet

Tenk praktisk når du kjøper seilerklær, redningsvester og seilersko. Hvite såler med godt feste, vindtette materialer og farger som gjør deg synlig er alfa og omega. Sikkerhet er virkelig livsviktig. Hvis det er mye sjø, bør du sitte ned i båten – det gamle uttrykket gjelder fortsatt, selv om det kan høres rart ut for en landkrabbe. Mange seilbåter kan gå så fort som 20 knop. Det betyr at båten går 11 meter i sekundet. Hvis du eller barnet ditt faller i vannet, rekker båten å få ganske god avstand fra stedet der personen falt i vannet. Legg i tillegg på den tiden det tar for deg å reagere på at noe har gått galt, samt tiden det tar å snu båten (som ikke har samme svingradius som en bil). Til slutt har det rukket å bli en god avstand fra deg og personen i vannet. Tenk så hvor vanskelig det er å finne noen som ikke har en varselfarge på klærne, hvor kaldt det kan bli for personen i vannet og hvor vanskelig det er å holde hodet over vannoverflaten hvis det er høye bølger. Kjøp en god redningsvest, ha en ordentlig seilerjakke på deg og fremfor alt: sett deg ned i båten! Lykke til!

more news
Flytväst bäst i test

Den beste flytevesten til barn og voksne

Hvilken flytevest er best i test? Hva står betegnelsen 100N for? Med vår store guide kan du finne riktig flyte- og redningsvest til både voksne og barn.

25 apr 2020
Friluft & Velvære
Helly Hansen seglarjacka

Derfor skal du ha en seilerjakke i stedet for en vanlig regnjakke

Alle som har seilet i norsk farvann vet at sommeren aldri er feilfri. Det er på tide å gå til innkjøp av en vanntett seilerjakke nå som seilersesongen er i gang. Dette skal du tenke på.

08 jun 2019
Mote & trender
segling

Guide: Kle deg riktig for seiling

Er det på tide å kaste loss og dra til sjøs? Gjør seilturen enda mer behagelig ved å være utstyrt med riktige klær. Her er guiden som holder deg på riktig kurs!

27 may 2019
Mote & trender
helly hansen

Flytevesten som er best i test 2018

Vi hjelper deg slik at du finner den riktige flytevesten, uansett om du behøver en redningsvest til et barn eller en flytevest til en voksen. Her er alle tipsene du behøver!

30 may 2018
Friluft & Velvære
flytväst

Kjøp riktig flytevest

Hvert år redder flytevesten liv. Mikael Hinnerson, sjøsikkerhetsansvarlig på Redningsselskapet, vet hva du skal tenke på når du velger flytevest til barna.

28 jun 2016
Mote & trender
sportsolglasögon

Guide: Velg riktige sportsolbriller

Beskytt synet med sportsolbriller når du trener! Her er alt du må vite før du klikker hjem et par.

21 jun 2016
Mote & trender
seglarjacka

Finn riktig seilerjakke

Alt handler ikke bare om flyt. Det gjelder å gjøre kloke valg når du skal velge rett jakke for ditt opphold på sjøen.

23 may 2016
Mote & trender
flytväst

Finn riktig flytevest

Båtsesongen setter snart seil for fullt! Det er på tide å sørge for at du har riktig flytevest når du tar deg ut på sjøen.

20 may 2016
Friluft & Velvære
prana

Derfor elsker alle kjolene fra Prana

De er svale, behagelige, rynkefrie og fine. Har du ikke oppdaget Pranas kjoler enda er det på tide nå!

09 may 2016
Mote & trender