Langrennsløperen Frida Karlsson om konkurransestopp og full fart fremover

Etter den plutselige stoppen av alle konkurranser, står hun her sterkere enn noen gang og ekstremt motivert til å utvikle seg som skiløper. Møt en energibombe og inspirasjonskilde.

Vi kjenner henne best som den fantastiske langrennsløperen. Frida Karlsson gjorde sitt internasjonale gjennombrudd som 18-åring, da hun ble junior verdensmester i skiathlon 2018. Hun tok ett gull og to bronse. Som 19-åring vant hun deretter to gull under junior-VM. Kort tid etter debuterte hun i senior-VM, der hun vant tre medaljer, én av hver valør. Med gullet i stafetten ble hun den yngste verdensmesteren i langrenn noensinne.

Løperen Frida, kjenner ikke alle på samme måte. Men sannheten er at Frida har elsket å løpe siden hun var liten. Gjennom oppveksten, i september hvert år, pakket hun og familien løpeskoene sine og kjørte hjemmefra i Sollefteå og ned til Stockholm. Der møtte de andre deler av familien, som kom på reise fra nord og sør, og sammen løp de Lidingöloppet. Det ble en årlig familietradisjon, som Frida ble glad i. Første gang hun løp Lilla Lidingöloppet var hun 10 år gammel. Og hun vant.

- Jeg kommer aldri til å glemme da jeg gikk i mål, det var en slik eufori, jeg trodde det var det største som hadde hendt meg. 

I årene som fulgte, da hun var 11, 12, 13, og til og med opp til 17 år, vant hun også – alle årene på rad. I 2016 deltok hun i ungdoms-EM, der hun ble nummer sju på 3 000 meter. Hun deltok også i ungdomsfinnkampen på 3 000 meter i 2015, der hun ble nummer to. Hun har også et ungdoms-SM-gull på 3 000 meter.Cold rdy 3 Treningsviljen og den uuttømmelige energien mener hun kommer fra mammaen sin Mia, som i dag blant annet er hennes manager og håndterer kontaktene hennes med media og omverdenen.

Selv om hun virkelig var dyktig i løping, var det ikke løpingen hun ville satse på.

- I Sollefteå var det ingen organisert aktivitet for løping, ingen klubb eller lignende. Løping ble mer som en viktig del av skitreningen.

Fridas mor Mia, og tante Eva-Lena, har begge vært gode skiløpere. Det er kanskje ikke så rart at hun holdt seg til den idretten til slutt.

- Og så har vi et skigymnas i verdensklasse i Sollefteå, som jeg gikk på, pluss at jeg hadde en forkjærlighet for sporten, sier hun.

- Mamma har kjempemye energi og er mitt store forbilde her i livet. Jeg har ikke bare blitt inspirert mye av gleden hennes for skiløping, men også av hennes engasjement og drivkraft. I skiklubben vår er hun både formann, dekan og trener ungdommer. Pappa har også vært fantastisk gjennom årene, han har trent fotball- og håndballagene mine og kjørt meg til alle treningene.

Den ufrivillige stoppen av trening og konkurranser

Det var i desember 2019, og omverdenen hadde skyhøye forventninger til Frida, som hadde oppnådd enestående fremgang i VM sesongen før. Hun hadde allerede kjørt verdenscupremieren i Ruka i november-desember og pakket sammen tingene for neste verdenscuphelg, da hun fikk beskjeden fra det svenske skiforbundet. Hun skulle stoppes fra alle konkurranser på ubestemt tid, da testverdiene hennes ikke nådde skiforeningens helsekriterier.

- Jeg som var så forventningsfull før sesongen. Jeg hadde allerede fulgt skissene for banen før kommende konkurranser og var så gira. Kalenderen min var fullbooket med konkurranser hele sesongen. Da viste imidlertid helsekontrollene at kroppen min ikke var i balanse, og kalenderen min ble plutselig helt tom. Og jeg visste ingenting. Skulle jeg få komme tilbake denne sesongen? 

Ingen trening, ingen konkurranser. Hvem var hun nå, uten dette?

- Det var så vanskelig, dagene mine består jo ellers bare av trening, det er det jeg har gjort hele livet og er god på. Alt var kaos inni meg. Jeg gråt og gråt, og lå mest i sengen og sov. Det ble en kortslutning, jeg satt ikke med stafettpinnen lenger.

Hun snakker om sin største ressurs som eliteutøver – hennes alt eller ingenting-mentalitet – den som driver henne fremover på ski. I dette tilfellet var det imidlertid det som veltet alt.

- Jeg hadde kjørt for hardt på, hadde ikke forstått hvor viktig det var med restitusjon og balanse, og gikk over grensen.

Den samme mentaliteten hjalp henne imidlertid raskt på beina igjen. Hun tørket tårene, ville ikke synes synd på seg selv lenger, hun liker ikke den følelsen, sier hun.

- Da vi først hadde gått ut i media og fortalt om stoppen, snudde det for meg. Da følte jeg at jeg måtte gjøre det beste ut av dette. Jeg bestemte meg for å knytte neven og ta kampen, i stedet for å bli liggende i sengen.

Cold rdy I dag er hun faktisk takknemlig for at alle konkurransene stoppet opp, siden hun da fikk sjansen til å bygge opp kroppen igjen og komme i balanse.

Hun ønsket ikke å ha kontakt med omverdenen på en stund, ikke å lese hvordan journalister spekulerte. I stedet slo hun av alt som kalles tradisjonelle og sosiale medier, og hang heller sammen med familien og partneren William Poromaa, som også er langrennsløper.

- Jeg tror at treningsstoppen var nyttig for meg, det er lett å bli sin egen idrett og at man ikke er noe annet enn det. Det tror jeg kan bli farlig i lengden, tenker hun.

Nå, i ettertid, kan Frida se tilbake på hvordan hun trente og forstå hva som egentlig skjedde. Hun var nylig uteksaminert fra videregående, på rekordtid gjorde et stort gjennombrudd på seniornivå og var en del av et nytt lag – det svenske landslaget.

- Alt gikk så fort, og jeg hadde ikke så mye erfaring og kunnskap om hvordan jeg skulle gjøre det for at kroppen min skulle takle det høye trykket av trening, livet som eliteutøver og alle kravene det innebærer. Nå har jeg fått hjelp med hvordan jeg skal restituere og hvor mye energi jeg må få i meg for å holde ut, sier hun. 

Streber alltid etter å bli bedre

Da hun i februar i år – etter en pause på drøye to måneder – fikk grønt lys for å trene og konkurrere igjen, siden verdiene hennes så bra ut etter en rekke tester, hadde hun knapt trent på 70 dager. Hun hadde kjørt en del styrke, men veldig lite kondisjon.

- Jeg ignorerte imidlertid det faktum at jeg kanskje ikke var i så god form etter den lange pausen. Jeg ønsket å konkurrere, jeg hadde lengtet så mye etter det og å være en del av gjengen igjen. Det gikk bedre og bedre for hver konkurranse jeg deltok i. Jeg følte meg sterk, timene på treningssenteret hadde vært bra for kroppen min.

Og den første helgen i mars vant hun sin første verdenscupseier under den prestisjetunge tremila i Holmenkollen, og ble dermed den første kvinnelige svensken som vant konkurransen. Hun tok Therese Johaug på målstreken, etter at hun hadde ligget ett minutt etter henne når halve løpet var gått. Akkurat da Frida var på banen igjen, stoppet plutselig alle konkurranser igjen.

Men denne gangen hadde det ingenting med verdiene hennes å gjøre, denne gangen var det et virus som hadde kommet hit fra Kina. Hun hadde nettopp pakket bagen sin for å dra til avslutningen av verdenscupen i Canada, da beskjeden kom om at vårens konkurranser skulle avlyses.

Frida Karlsson Innimellom løper Frida også et løp – men kun om det finnes noe i nærheten av der hun er for øyeblikket.

- Først var det så tungt, det var bare fire uker igjen av konkurransene, og jeg hadde endelig fått litt medvind igjen. Men det er som det er, og jeg omstilte meg raskt og tenkte positivt, at det blir flere konkurranser og at jeg har så mye mer å gi i fremtiden.

Hun sier at hun vil se hvor langt hun kan komme innenfor langrenn – utvikle seg i alt innen trening og konkurranse, som gjør at hun kommer til å gå fortere fra A til B. Hun har imidlertid ikke så stort fokus på resultatmål – hun vil heller se hvor langt hun kan utvikle seg selv som idrettsutøver og person.

- Jeg streber hele tiden etter å gjøre alt bedre. Jeg kan bare påvirke meg selv og min situasjon, og jeg har tenkt å gjøre det 110 prosent. Det er virkelig et privilegium å kunne gjøre det du synes er det morsomste i verden, og det vil jeg utnytte, sier hun.

Kommer Frida til å satse på løping den dagen hun slutter med ski, siden hun er et så stort talent innenfor det? 

- Absolutt, jeg vil se hvor god jeg kan bli til å løpe. Det er slett ikke umulig for meg å satse på det. Det blir imidlertid på sti, ikke asfalt.

Frida Karlsson samarbeider med Adidas og fronter deres Cold Ready-konsept – les mer om konseptet .

Originalteksten (bortsett fra alle overskriftene) ble publisert i Runners World nummer 6 2020 og er skrevet av Minna Tunberger.

SHOP HER:

LES MER:

 Tilbake

News Feed

Cold rdy
Sport & trening

Langrennsløperen Frida Karlsson om konkurransestopp og full fart fremover

6 dager siden
Problem med vaderna header
Sport & trening

Derfor får du vondt i akillessenen når du løper

16 sep 2020
Hoka One one rincon 2
Sport & trening

Hvilken forskjell utgjør egentlig dropp på løpesko?

03 sep 2020
x
Sport & trening

New in: Fotballskoen X Ghosted fra Adidas

01 sep 2020
Inomhusskor salming
Sport & trening

Husk dette når du kjøper innendørssko

28 aug 2020
Nike Metcon 6
Sport & trening

Husk dette når du kjøper nye treningssko

28 aug 2020
crafted by fitness
Sport & trening

Stor guide: Finn passende treningssko

18 aug 2020
alice fagrell sprallice bild 2
Sport & trening

Her er PT-ens beste treningsplan

07 aug 2020
Garmin
Sport & trening

Garmin lanserer klokker med solcellelading

29 jul 2020
Träning
Sport & trening

Hvor mange hviledager bør man ha når man trener?

28 jul 2020
Madeleine Nilsson
Sport & trening

Slik trener du når det er varmt ute

21 jul 2020
Polar Unite
Sport & trening

Her er alt du bør vite om den nye pulsklokken Polar Unite!

16 jul 2020
Diego
Sport & trening

Video: Enkle ryggøvelser for en bedre holdning

16 jul 2020
padelracket header
Sport & trening

Test: Lommebokvennlige padelracketer til nybegynnere

13 jul 2020
Massageredskap
Sport & trening

Best i test: Redskapet som myker opp kroppen

09 jul 2020
Charlotte Karlsson
Sport & trening

Eliteløperen svarer: De vanligste spørsmålene om løping

08 jul 2020
Löpning
Sport & trening

Bli en miljøhelt – begynn å plogge!

03 jul 2020
Ida B Olsson
Sport & trening

3 tips for å få mest mulig ut av løpeturen om sommeren

30 jun 2020
Nike Superrep Cycle
Sport & trening

Minitest! Så bra er den nye spinningskoen Nike Superrep Cycle

29 jun 2020
Nike SuperRep Cycle
Sport & trening

Nike SuperRep Cycle – den nye spinningskoen til dame og herre

29 jun 2020
Header rumpträning
Sport & trening

PT-en tipser: Tre undervurderte rumpe- og benøvelser

25 jun 2020
Hoppa studsmatta säkert
Sport & trening

Hopp trygt på trampolinen

22 jun 2020
charlotte karlsson
Sport & trening

Eksperten svarer: Hvilken puls bør jeg ha når jeg løper?

22 jun 2020
header axlar
Sport & trening

Video: Slik får du runde og brede skuldre

20 jun 2020
Ida B Olsson
Sport & trening

Løpetilbehøret du ikke kan leve uten

17 jun 2020
Rehband
Sport & trening

Alt du bør vite om meniskskaden din

16 jun 2020
golfboll
Sport & trening

Tips! Slik velger du riktige golfballer

16 jun 2020
Giro8.jpg
Sport & trening

Guide: Slik finner du riktige sykkelsko

09 jun 2020
enbensmark
Sport & trening

Oppretthold treningsmotivasjonen i ferien

09 jun 2020
Ab workout
Sport & trening

Video: Magetreningen som får det til å brenne i musklene

08 jun 2020
Sisterhood of running
Sport & trening

Sportamore presenterer: Sisterhood of running

08 jun 2020
Puma löpning
Sport & trening

Slik klarer du milen under 50 minutter

04 jun 2020
wilson tennis
Sport & trening

Hvilken tennisracket skal jeg kjøpe?

03 jun 2020
Frida eldebrink redigerd
Sport & trening

Masser bort hælspore med Hypersphere

02 jun 2020
Header träningsprogram
Sport & trening

3 treningsprogram til ferien

30 may 2020
padelracket
Sport & trening

Sommerens fem beste padelracketer

29 may 2020
charlotte karlsson_foto fredrik wannerstedt
Sport & trening

Hvorfor blir jeg ikke raskere jo mer jeg løper?

28 may 2020
Ecco golfskor
Sport & trening

Derfor bør du kjøpe golfsko fra Ecco

12 may 2020
Löpsteg fotisättning
Sport & trening

3 vanlige fotisett ved løping

01 may 2020
tre nya intervaller
Sport & trening

Tre enkle intervaller du kan utføre hvor som helst

30 apr 2020
more news
Cold rdy

Langrennsløperen Frida Karlsson om konkurransestopp og full fart fremover

Etter den plutselige stoppen av alle konkurranser, står hun her sterkere enn noen gang og ekstremt motivert til å utvikle seg som skiløper. Møt en energibombe og inspirasjonskilde.

6 dager siden
Sport & trening
Problem med vaderna header

Derfor får du vondt i akillessenen når du løper

Får du vondt i baksiden av leggen når du løper? Naprapaten forklarer hva som kan ligge til grunn for smerten i akillessenen når du løper.

16 sep 2020
Sport & trening
Hoka One one rincon 2

Hvilken forskjell utgjør egentlig dropp på løpesko?

Høydeforskjellen mellom hælen og tåspissen på løpesko kalles for dropp. Her forklarer Hoka One Ones ekspert hvordan det påvirker løpingen din.

03 sep 2020
Sport & trening
x

New in: Fotballskoen X Ghosted fra Adidas

Endelig! Her er X Ghosted – den nye versjonen av den raske fotballskoen fra Adidas.

01 sep 2020
Sport & trening
Inomhusskor salming

Husk dette når du kjøper innendørssko

Det er faktisk noen forskjeller mellom innendørssko til innebandy, håndball og andre sporter. Les guiden for å finne riktig sko for deg og din trening!

28 aug 2020
Sport & trening
Nike Metcon 6

Husk dette når du kjøper nye treningssko

Den kjente PT-en Emma Johnsson vet hva du bør tenke på når du kjøper nye treningssko. I tillegg byr hun på favorittøvelsene sine – forbered deg på treningsverk i bena!

28 aug 2020
Sport & trening
crafted by fitness

Stor guide: Finn passende treningssko

Reeboks eksperter tipser! Her er forskjellen mellom CrossFit-sko, gymsko, løftesko og andre treningssko.

18 aug 2020
Sport & trening
alice fagrell sprallice bild 2

Her er PT-ens beste treningsplan

Ny sesong, nye treningsrutiner. PT-en gir sine beste tips til morsom trening som varer!

07 aug 2020
Sport & trening
Garmin

Garmin lanserer klokker med solcellelading

Fantastiske multisportklokker i forskjellige prisklasser med én ting til felles – de kan alle lades via solceller. Her er alt du trenger å vite om Garmins miljøsmarte klokker!

29 jul 2020
Sport & trening
Träning

Hvor mange hviledager bør man ha når man trener?

Får du angst hvis du ikke trener, selv om det var planen? Er du redd for å miste kondisen hvis du har et par rolige uker? Nå slår PT Alice Fagrell et slag for hvor viktig det er med restitusjon og hviledager!

28 jul 2020
Sport & trening
Madeleine Nilsson

Slik trener du når det er varmt ute

Eliteutøveren Madeleine Nilsson lar ikke varmen stå i veien for treningen. Her er triksene som sørger for at du kan trene selv om temperaturen stiger.

21 jul 2020
Sport & trening
Polar Unite

Her er alt du bør vite om den nye pulsklokken Polar Unite!

Vil du få hjelp med treningen, søvnen og samtidig finne en balanse i livet? Da kan den nye aktivitetsklokken Unite fra Polar være svaret!

16 jul 2020
Sport & trening
Diego

Video: Enkle ryggøvelser for en bedre holdning

Alle med kontorjobb (og sannsynligvis mange flere) vet at ryggen kan være vond etter en hel dag sittende foran datamaskinen. Her er tre øvelser du kan ta for å få en bedre holdning.

16 jul 2020
Sport & trening
padelracket header

Test: Lommebokvennlige padelracketer til nybegynnere

Nå slipper du å sprekke hele treningsbudsjettet ditt! Her tester vi prisverdige padelracketer for nybegynnere, selvfølgelig fra toppmerkene våre.

13 jul 2020
Sport & trening
Massageredskap

Best i test: Redskapet som myker opp kroppen

Vil du bli sterkere, få bedre holdning og en mykere kropp? Naprapaten vet hvilke treningsredskap som er verdt å klikke hjem - og hvordan du bruker dem på best mulig måte.

09 jul 2020
Sport & trening