NO_header.jpg

Alt du trenger til ditt eget treningsrom!

Glem dyre maskiner som støver ned i kjelleren. Med noen få, prisgunstige produkter kan du få et kjempebra treningsrom hjemme. Den kjente PT-en Jonathan Fagerlund guider deg.

Om du trener på et treningssenter må du omgås med andre, betale for et dyrt medlemsskap og dessuten tar det tid å dra til og fra lokalet. Tren heller hjemme! Du behøver ingen dyre maskiner. Din egen kroppsvekt sammen med noen få redskaper som ikke tar så mye plass, holder for at du skal få en ordentlig bra workout hjemme i stua. 

– Kjøp produkter som passer til de aktivitetene du liker. Dersom du elsker boksing er det bedre å ta på deg hansker og slå på noe, enn å kjøpe et hoppetau om du vet at du får vondt i knærne av hopping, sier den personlige treneren Jonathan Fagerlund, som jobber som onlinecoach på og som trener på Barry’s Bootcamp i Stockholm.

Har du et lite budsjett, så er trikset å satse på færre produkter – ikke på dårligere kvalitet. Det er forskjell på dyrt og billig utstyr, og det er materialet som skiller seg mest. Det koster å produsere et korrekt produkt i et funksjonelt materiale som i tillegg er miljøvennlig. Dessuten kontrolleres kjente merker oftere, noe som innebærer at sikkerheten er høyere og at du får et bedre produkt som er laget på en trygg måte. Velg også type produkt med omsorg.

– De verste produktene du kan kjøpe er de du ikke kommer til å anvende. Vær forsiktig med veldig dyre produkter som du ikke er overbevist om at du behøver, ellers står du plutselig med den klassiske tredemølla-i-kjelleren-scenarioet og har brent masse feriepenger helt unødvendig, sier Jonathan Fagerlund.

Rask og effektivt trening hjemme gir resultater, dersom du har disiplin til å gjennomføre treningen med høy intensitet og pushe dine egne grenser. 

–  Den eneste grunnen til å melde seg inn på et treningssenter er for at du hadde likt treningsformene som er der. Nå er det utrolig mange måter å trene på. Ikke tving deg til et treningssenter bare fordi "alle andre" gjør det. Ta en prøvetime dersom du er usikker, test ut crossfit, besøk et boutiquegym, last ned treningsapper, se gjennom onlinetrening eller stikk ut og løp. Det er uendelig med muligheter uansett hvor du bor, så ikke bind deg opp til å betale for et dyrt medlemsskap som aldri anvendes!  

Jonathan Fagerlunds utstyrstips

  • Hoppetau, velg noe du synes er enkelt å svinge
  • Gummibånd av ulike slag, tilpasset etter din trening 
  • TRX eller lignende, merke spiller ingen rolle
  • Vekter, slik som vektskiver, medisinballer eller manualer (gjerne justerbare) 
  • Matte, som du kan tøye ut og trene på 
  • Annet utstyr som du synes er gøy å anvende  

TEST AV PRODUKTER TIL HJEMMETRENING 

Yogamatte

NO_YOGA.jpg

Testet variant: , Prana, ordinær pris 599 kroner.

Svettefaktor: En yogamatte er ofte inkludert i utstyret om du satser på slitsom sirkeltrening. Derimot kan man selvfølgelig anvende matten uten at pulsen skyter i været. 

Styrke: Dette er et redskap først og fremst for å tøye ut, senke pulsen og yoga – ikke for å bygge en sixpack. Matten er derimot utmerket å ta situps og armhevninger på, så noen styrkepoeng plukker den også med seg.   

Mykgjørende: Selve matten i seg selv fører ikke til at kroppen din plutselig blir myk og smidig, men bedre redskap for mobilitetstrening skal man lete lenge etter. Rull ut matten, sett på en YouTube-video med yoga eller tøyning og bare følg med. Resultatet? En mindre stiv kropp, som igjen gir mindre smerte.  

Kommentar:  

Dette er en miljøvennlig, giftfri og gjenbrukbar yogamatte laget i TPE, materialet som de fleste eksperter anbefaler ettersom det er funksjonelt men også mer vennlig mot naturen enn PVS, som de billigste mattene er laget av. Ingen tungmetaller har blitt anvendt i produksjonen og den inneholder ikke klorid eller latex. Denne matten er av god kvalitet og følger ikke med bevegelsene dine, den ligger helt stille når du utfører yoga. Den passer for deg som trener innendørs og utendørs, fordi den har et bra feste på gulv og gress samt er enkel å vaske av. Den er veldig myk og komfortabel uten å bli for svampete eller tykk. En matte utgjør selve kjernen i et treningsrom hjemme, og dette er et bra valg for deg og naturen! 

Hoppetau

NO_JUMP.jpg

Testet variant: , ordinær pris 349 kroner.

Svettefaktor: Det er i prinsipp akkurat det samme å hoppe med et digitalt hoppetau som med et vanlig hoppetau når det gjelder kondisjonen. Det er en veldig bra måte å belaste kroppen og få opp pulsen. Du forebygger benskjørhet og forbedrer hjerte- og lungekapasiteten når du hopper. 

Styrke: Det er ikke først og fremst styrken du trener, du øver opp spensten i fotleddene og leggene når du hopper. Dersom du hopper mye kommer du garantert til å bli støl i bena dagen etter.  

Mykgjørende: Dessverre blir du ikke så mye mykere i kroppen av å hoppe med hoppetau. Men å svinge med armene og hoppe opp og ned setter fart på sirkulasjonen! Etter en økt med hoppetauet føler du deg roligere i sinnet og får bedre konsentrasjon.

Kommentar: Et digitalt hoppetau er det samme som et vanlig hoppetau, bare at hoppetauet ikke har noe tau. Produktet består av to håndtak samt en tilhørende kort ledning som henger ut fra håndtakene. Deretter er det bare å hoppe, samtidig som den digitale skjermen på det ene håndtaket forteller hvor mye du har hoppet og hvor mange kalorier du har forbrent. Dette redskapet kan passe til noen som liker å ha stålkontroll på forbrenningen og vil ha et treningsresultat som kan måles i tall. Eller noen som liker å hoppe med hoppetau innendørs og synes det er irriterende at tauet slår i taket eller møblene. Det slipper du med dette hopppetauet. Dessverre mister du også koordinasjonstreningen. 

Minibånd

NO_MINIBAND.jpg

Testet variant: , ordinær pris 199 kroner.

Svettefaktor: Sett ett av disse båndene ovenfor knærne og gå sidelengs, så får du se hva som skjer! Svetten renner, hjertet slår og rumpa brenner. Enjoy!  

Styrke: Du skal ikke undervurdere disse små torturredskapene. De kan gi deg treningsverk fra helvete. De gjør alle øvelser litt tyngre. Favoritten er hofteløft med minibånd, hvor du kan regne med at det kommer til å svi skikkelig. De aktiverer mer og flere muskler enn når du tar øvelser uten. 

Mykgjørende: Dersom du synes det er vanskelig å få kontakt med rumpa når du tar squats, så er dette den beste oppvarmingen. Passer også ved stretch og rehabilitering. 

Kommentar: Disse minibåndene er fem centimeter brede, noe som er bredere enn de fleste minibånd – og testpanelet elsker det. De skjærer ikke inn i lårene og snurrer ikke, de sitter på plass samtidig som de er komfortable mot kroppen. Ekstremt lette å bruke og allsidige. Anvend som aktivering før du går over til tyngre styrketrening eller ta en hel sirkel med dine minibånd og regn med at det kommer til å brenne skikkelig. Billige, tar minimalt med plass og gir maksimal effekt. Kjøp! 

Foamroller

NO_FOAMROLLER.jpg

Testet variant: , ordinær pris 869 kroner.

Svettefaktor: Nei, dette er ikke et verktøy du behøver for å få svetten til å renne, da er en løpetur eller burpees betydelig mer effektivt.

Styrke: Avhengig av hvordan du anvender rullen, så kan du trene opp styrken ved hjelp av den. Du kan for eksempel på stå på rullen og ta knebøy, noe som stiller krav til balansen og de små stabiliserende musklene. Du kan også stå i armhevningsposisjon på rullen og rulle den inn og ut for å utfordre kjernemuskulaturen. 

Mykgjørende: Dette er som en naprapat! Bedre blir det ikke dersom du vil behandle mange muskelgrupper på en enkel og smidig måte selv. Veldig deilig masserende effekt takket være formen og strukturen på rullen.  

Kommentar: Her har vi en veldig bra rulle som kan åpne opp mye mobilitet i kroppen! Med denne kan du på en enkel måte kna gjennom flere ulike muskelgrupper med et formål om å jobbe i gang sirkulasjonen og bli mykere samt minske stivheten. Det er best om du ligger på ryggen, legger foamrolleren bak brystryggen og samler hendene bak nakken. Deretter kan du rulle frem og tilbake over rullen, før du stopper der det er ekstra stivt, legger ned rumpa i gulvet og henger kroppen bakover rullen. Det er en bra måte å jobbe på bakoverbøy i ryggen, hvor mange har en tendens til å være alt for stive, samt strekke ut forsiden av kroppen.  

Sklimatte

NO_POWERSLIDE.jpg

Testet variant: , Abilica, ordinær pris 249 kroner

Svettefaktor: Alt kommer an på hvordan du anvender disse putene. Dersom du vil sparke i gang forbrenningen kan du ta utfall bakover med den ene foten på puten, pushups med hendene på putene hvor du lar en arm skli ut når du kommer ned med brystet eller skli frem og tilbake med putene som i mountain climbers.

Styrke: Med disse kan du trene skuldre, armer, bryst, rygg, mage, rumpe og lår på en funksjonell og stabiliserende måte. Bedre enn det blir det faktisk ikke! Som så mange andre redskaper fører de til at øvelser med vanlig kroppsvekt blir litt hardere. 

Mykgjørende: Du kan anvende mattene for å trene opp litt mobilitet. Du behøver derimot ikke å kjøpe sklimatter dersom du kun er ute etter å få en mer fleksibel kropp.

Kommentar: Mattene er ikke nødvendige, men de fire putene i pakken tar ekstremt liten plass og kan gjøre treningen din både morsommere og mer effektiv. De kan også anvendes til nesten hele kroppen, som er et stort pluss. De er enkle å bruke, du bare legger hendene og føttene på putene og lar dem skli over gulvet, inn og ut fra kroppen. Du kan i grunn anvende håndkle eller servietter i stedet, men servietter går i stykker på null komma niks. Test gjerne planken med power slides under føttene, hvor du glir bakover og deretter drar føttene inn igjen. Magen dør med en gang! 

Magehjul

NO_WHEEL.jpg

Testet variant: , Abilica, ordinær pris 249 kroner.

Svettefaktor: Dette er ikke et redskap som gir deg super kondisjon, så dersom det er målet kan du droppe et ab-wheel.

Styrke: Denne griper tak i magemusklene som en hånd med klær fra den aller første repetisjonen. Øvelsen er utrolig hard fra første stund og gir treningsverk hver eneste gang, ikke bare i magen men også i ryggen, armene og skuldrene.

Mykgjørende: Du tøyer litt i hofta og det er god smøring for skulderleddene når du trener med dette hjulet, men det er ingen wow-faktor.  

Kommentar: Magehjulet er det mest klassiske treningsutstyret til hjemmetrening opp gjennom tidene. Et magehjul gir veldig tøff motstand, til og med for de mest veltrente. Du må jobbe med hele magen og redskapet tar svært lite plass. Hjulet er derimot ganske snevert i sitt bruksområde og kanskje ikke det aller første redskapet du kjøper når du vil bestille hjem litt treningsutstyr. Tenk på at du skal holde en sterk mage og rulle så langt bakover at du kan vende kontrollert. Denne versjonen er ganske liten, men har god stabilitet takket være doble hjul og behagelige håndtak. Bonusen er at de sender med matte for knærne. 

Pilatesball

NO_PILATES.jpg

Testet variant: , ordinær pris 189 kroner.

Svettefaktor: Du kan absolutt få opp pulsen om du tar tøffe styrkeøvelser på ballen, men det er ikke noe du kjøper for pulsens skyld. 

Styrke: Nesten alle treningsrom i hjemmet har en pilatesball – og det er det en grunn til. Du kan trene kjernen på ulike måter, som å rulle ut eller ta planken. Eller hvorfor ikke legge hælene på ballen og ta hofteløft? Det kommer garantert til å brenne i rumpa!  

Mykgjørende: Du kan anvende ballen for å avlaste i stretch- og mobilitetsøvelser når du slapper av i posisjonen. Prøv å gå i bro over ballen, kjempedeilig bakoverbøy!  

Kommentar: En ball til en god pris hvor både pumpe, ventil og treningsinstruksjoner medfølger. Det eneste lille minuset er at ballen tar ganske stor plass, for let’s face it: Du kommer ikke til å tømme ut luften av ballen hver gang. Pilatesballen er et must for alle treningsrom i hjemmet, og erstatter gymbenken i sittende øvelser. Du kan trene både styrke av hele kjernen i kroppen, balansen og tøye ut på en bra måte ved hjelp av ballen. Tvil ikke, dette er et must. 

Chinsband

NO_RUBBERBAND.jpg

Testet variant: , ordinær pris 129 kroner.

Svettefaktor: Prøv å trene chins uten å bli svett! Dette er ikke et redskap for deg som ikke vil ha for anstrengende trening, men heller for deg som vil ta ordentlig i.  

Styrke: Dette båndet er obligatorisk for deg som vil begynne å trene chins eller pullups og kunne ta en tyngre økt hvor du trener overkroppen hjemme. Alle roøvelser forfra fungerer suverent med et slikt bånd. Ta det med ut på lekeplassen dersom du synes det er vanskelig å henge det noen steder hjemme! 

Mykgjørende: Du kan få hjelp av et chinsbånd når du skal tøye, for eksempel om du ligger på ryggen og holder i båndet samtidig som du drar benet oppover mot taket for å tøye bakside lår.  

Kommentar: Chinsbånd kommer i ulike hardhetsgrader som gir ulik mengde med hjelp for å komme opp til stangen. Det kan være fint å kjøpe et bånd i ulike tykkelser, slik at du kan utvikle deg. Nettopp denne varianten gir mye hjelp og passer for deg som akkurat har startet på jakten etter din første pullup. Når du trener chins fester du båndet over stangen og trer den gjennom hullet. Plasser foten i båndet slik at du får hjelp og avlastning i øvelsen, samtidig som du jobber med en troverdig og realistisk teknikk. Et chinsbånd gir mye for pengene og er helt klart verdt å investere i til et treningsrom hjemme.  

LES MER: 

 Tilbake

News Feed

Cristiano Ronaldo Paulo Dybala
Sport & trening

Paulo Dybala: ”Slik kommer det til å gå for Juventus i Champions League”

21 timer siden
BB_FASHIONABLEFIT_STILLS_8.jpg
Sport & trening

Bli høy av trening med Fashionablefit og Björn Borg

22 timer siden
Singles Day WOD
Sport & trening

Video: Test vår tøffe Singles Day WOD!

2 dager siden
IdaB
Sport & trening

3 øvelser som gir deg en sterk rumpe

01 nov 2018
stability pushup
Sport & trening

Effektiv hjemmetrening for hele kroppen

01 nov 2018
Ida Bergfoth
Sport & trening

Hjemmetrening med egen kroppsvekt

31 oct 2018
Chins pull ups
Sport & trening

Hva er forskjellen på pull-ups og chins?

27 oct 2018
vinterlöpning
Sport & trening

Slik skal kvinner løpe trygt i mørket

09 oct 2018
Sportamore X Abilica-95.jpg
Sport & trening

Her er bildene fra festen vår med vektvest!

08 oct 2018
skor_höst
Sport & trening

Derfor er det viktig med glade føtter

26 sep 2018
tennisracket
Sport & trening

Guide: Innkjøp av ny tennisracket

24 sep 2018
Höstlöpning
Sport & trening

Slik unngår du å bli syk når du løper på høsten

12 sep 2018
5DS_5363.jpg
Sport & trening

Slik kan du trene når du går gravid

11 sep 2018
Running tjejmilen
Sport & trening

Den beste oppladingen til Tjejmilen

26 aug 2018
Kompisträning
Sport & trening

Video: Den ultimate vennetreningen

23 aug 2018
Petra Månström
Sport & trening

Petra Månström: Ikke la løpingen bli et stressmoment

21 aug 2018
Charlotte Kalla
Sport & trening

Charlotte Kallas beste tøyeøvelser for løpere

16 aug 2018
Charlotte Kalla
Sport & trening

Charlotte Kalla: Kom i toppform til Tjejmilen!

16 aug 2018
Coretips_workout
Sport & trening

Core tips alle jenter bør lese

10 aug 2018
iStock-528887863.jpg
Sport & trening

Derfor bør du trene på morgenen

06 aug 2018
Charlotte beijer
Sport & trening

Kom i gang etter ferien!

05 aug 2018
Backträning med viktväst
Sport & trening

Video: Tøff bakketrening med vektvest

05 aug 2018
CrossFIt Games
Sport & trening

Slik ser programmet ut på CrossFit Games 2018

03 aug 2018
hiit
Sport & trening

Treningstips: Minimalt tidsforbruk men maksimalt resultat

02 aug 2018
Workout_2018
Sport & trening

Bør du trene to ganger om dagen?

02 aug 2018
Explosiva övningar viktväst
Sport & trening

6 eksplosive øvelser med vektvest

31 jul 2018
Madeleine Nilsson
Sport & trening

Slik trener du når det er varmt ute

30 jul 2018
Petra Månström backlöpning
Sport & trening

5 ting du bør å tenke på når du løper bakkeintervaller

29 jul 2018
Viktväst
Sport & trening

Derfor skal du trene med vektvest

29 jul 2018
Träna med mini bands
Sport & trening

5 minibands-øvelser du kan ta når du er på ferie

26 jul 2018
Charlotte Kalla
Sport & trening

Charlotte Kallas triks som gjør det lettere å løpe

18 jul 2018
Löpartips
Sport & trening

Sportamore-lesernes beste løpetips

11 jul 2018
pischa
Sport & trening

Pischa: Slik holder du treningsmotivasjonen på topp

08 jul 2018
Ida B Olsson
Sport & trening

5 gode løpetips på sommeren

03 jul 2018
Neymar Jr
Sport & trening

Tutorial: Slik lærer du deg å finte som Neymar Jr

28 jun 2018
NO_header.jpg
Sport & trening

Alt du trenger til ditt eget treningsrom!

26 jun 2018
padelracket
Sport & trening

Sommerens fem beste padelracketer for herrer

20 jun 2018
10 minuters träningspass
Sport & trening

Video: Hjemmetrening på 10 minutter – helkroppsøvelser

18 jun 2018
iStock-599489564.jpg
Sport & trening

Alt du vil vite om inlines

14 jun 2018
Charlotte Kalla styrkeövningar
Sport & trening

Charlotte Kalla tipser: De beste øvelsene for kjernemuskulaturen

13 jun 2018
more news
Cristiano Ronaldo Paulo Dybala

Paulo Dybala: ”Slik kommer det til å gå for Juventus i Champions League”

Juventus-spilleren Paulo Dybala er ansiktet utad for de nye fotballskoene Copa 19 fra Adidas. Vi har truffet verdensstjernen.

Sport & trening
BB_FASHIONABLEFIT_STILLS_8.jpg

Bli høy av trening med Fashionablefit og Björn Borg

Björn Borg har gått sammen med influenceren Hannah "Fashionablefit" Andersson for å løfte høstkampanjen Chasing the excerhighs. Test hennes svette kroppsvektøkt her!

Sport & trening
Singles Day WOD

Video: Test vår tøffe Singles Day WOD!

Alle single sin favorittdag er endelig her. Kan du feire dagen på en bedre måte enn med denne ultimate Singles Day WOD'en?

Sport & trening
IdaB

3 øvelser som gir deg en sterk rumpe

Rumpe, glutes, booty eller sete? Kroppens største muskel har mange navn og hjelper oss betydelig mer enn man tror. PT-en Ida Bergfoth forklarer hvorfor og viser sine tre beste rumpeøvelser.

Sport & trening
stability pushup

Effektiv hjemmetrening for hele kroppen

Trenger du treningsinspirasjon? Her er 7 favorittøvelser som aktiverer hele kroppen.

Sport & trening
Ida Bergfoth

Hjemmetrening med egen kroppsvekt

Er det vanskelig å sette av tid til trening? PT-en Ida Bergfoth har den perfekte hjemmetreningen som aktiverer hele kroppen på en tidseffektiv måte.

Sport & trening
Chins pull ups

Hva er forskjellen på pull-ups og chins?

Chins, chin-ups og pull-up – kjært barn har mange navn, eller? PT-en Jonathan Fagerlund forklarer forskjellen på øvelsene og gir tips til hvordan du kan trene opp styrken din.

Sport & trening
vinterlöpning

Slik skal kvinner løpe trygt i mørket

Mange kvinner føler seg utrygge i høstmørket og unngår derfor løping utendørs. Det vil merket Silva gjøre noe med gjennom løpeeventet Girls night out.

Sport & trening
Sportamore X Abilica-95.jpg

Her er bildene fra festen vår med vektvest!

Vi på Sportamore inviterte inn våre kvinnelige kunder til en svett økt i vektvest fra Abilica. Supersøstrene Ida og Elin Kjos ledet økten og slik så det ut!

Sport & trening
skor_höst

Derfor er det viktig med glade føtter

Trange sko, flate såler og hardt underlag setter sine spor. Det er på tide å se nedover og gi føttene dine litt omsorg.

Sport & trening
tennisracket

Guide: Innkjøp av ny tennisracket

Størrelse, vekt og materiale er de viktigste tingene når du skal kjøpe tennisracket. Vi baner vei for deg i jungelen av tennisracketer.

Sport & trening
Höstlöpning

Slik unngår du å bli syk når du løper på høsten

Distanseløperen Joanna Swica forklarer hvordan valg av løpeklær holder deg frisk på høsten.

Sport & trening
5DS_5363.jpg

Slik kan du trene når du går gravid

En graviditet behøver ikke å stå i veien for treningsrutinene dine. Det gjelder bare å vite hvordan du skal trene! PT-en Tilda Loftin kan alt du bør vite om gravidtrening.

Sport & trening
Running tjejmilen

Den beste oppladingen til Tjejmilen

Kom i løpeform! Her er de beste tipsene til en god oppladingsuke før Tjejmilen setter i gang.

Sport & trening
Kompisträning

Video: Den ultimate vennetreningen

Delt glede er dobbel glede – selvfølgelig gjelder det også trening. CrossFit-vennene Alexander Elebro og Camilla Salomonsson Hellman har den ultimate økten for deg og vennen din.

Sport & trening