Det er både trendy og utfordrende å ta løpingen til nye høyder gjennom bakkeintervaller. Her er løperen Petra Månströms 5 beste teknikktips, som gjør bakkeløpingen smidigere.
La oss være tydelige: Å løpe oppover er veldig anstrengende. Bakkeintervaller er enda hardere enn å ta seg oppover "bare" en bakke og krever ytterligere litt mer fokus. Den kjente løperen Petra Månström vet hvilke tips og triks du bør tenke på – og forklarer hvorfor folk utsetter seg for slik tøff løping.
– Bakkeintervaller er den beste styrketreningen for løpere. Du trener de klassiske løpemusklene som lår, rumpe, legger og føtter. Alt for en skikkelig omgang i en bakke, sier Petra Månström.
Du blir både raskere og sterkere, uten at du teknisk sett må løpe raskere enn til vanlig, når du tar bakkeintervaller.
– Du får et bedre løpesteg og bedre fraspark, som igjen fører til at du minsker risikoen for unødvendig skader når du løper.
Petra Månströms 5 beste tips når du løper bakkeintervaller:
1. Land på mellomfoten
De fleste kommer naturlig opp på mellom- og forfoten når de løper i en bakke, på grunn av hellingen i bakken. Men det er fortsatt viktig å poengtere at du ikke skal tippe fremover på tærne, du skal heller passe på at nettopp mellomfoten får være i fokus under fotisettingen.
– Jeg tipser folk om å komme opp mer på fotbladet (yttersiden av mellomfoten) når du løper, ettersom det er den mest effektive måten å løpe på. Lander du mer på hælen blir det mer slitsomt og du får ikke med deg energien opp, sier Petra Månström.
2. Stolt holdning & blikket oppover
Akkurat som holdningen skal være rett og stolt når du løper, skal du ikke falle sammen bare fordi du løper oppover.
– Pass opp for en krom holdning, det vil du unngå. Hold blikket skrått oppover mot slutten av bakken: Kroppen skal ha en parallell helling mot bakken og du skal selvfølgelig ikke glemme å spenne magen.
3. Forkort stegene
Når du løper på flatt underlag er det lettere å ta større steg, men det fungerer ikke på samme måte i en bakke. Pass på at du forkorter lengden på stegene og hold et lavere tempo ettersom bakken krever mer energi av deg.
– Den mest effektive måten å løpe oppover en bakke er med mindre steg i et langsommere tempo. Risikoen for skader øker også hvis du tar lange steg. Mange merker at det er mye lettere dersom du tar korte steg oppover enn om du har den samme lengden når du løper på flatt underlag. Hvis du har for høyt tempo får du lett melkesyre i bena og det er vanskelig å få det bort når det først har kommet.
4. Overdrevent pendling med armene
Det er gammelt nytt at armene skal holde en 90-graders vinkel og pendle fra hoften til linje med skuldrene. Det er derimot ekstra viktig å få med armene når du løper i bakker. De skal jobbe skikkelig i en oppoverbakke for å bidra med energi.
– Du avlaster resten av kroppen når du overdriver pendlingen med armene og dermed bidrar det til bedre fart oppover bakken.
5. Ikke mist farten på slutten
Det er ofte lett å miste farten og sakke ned når du løper i bakker og nærmer deg toppen, ettersom du er så nærme mållinjen. Det er en vanlig feil du skal unngå.
– Det er bedre å kjøre på i det samme tempoet hele veien opp for å få med deg farten over kanten. Da får du helt plutselig litt gratis fart og energi når du passerer toppen samtidig som du unngår følelsen av å være helt utslitt.
Hvis du vil du høre enda mer om løping kan du høre på Petra Månströms podcasts Maratonpodden og Ewerlöf & Månström, som du finner der podcasts finnes. Foto: Emma Shevtzoff.
SHOP HER: Vårt store sortiment av løpesko