promenadskor header

Vanntette tursko som er best i test

Kilometer etter kilometer, i skog og mark – det er på tide å finne riktige tursko. Vi har testet de beste vanntette turskoene til dame og herre.

Akkurat som når du skal velge løpesko eller nye sneakers, er det viktig at turskoene har en god passform og komfort basert på dine føtter. Komforten er grunnleggende for om du faktisk kommer til å bruke skoene.

– Se etter en godt dempet mellomsåle med en yttersåle som gir et bra grep på ulike underlag. Gummisålen skal gjerne være mot den tykkere retningen, men fortsatt være såpass komfortabel at du kan gå i et høyt tempo over lengre tid, sier Marcus Waltilla, Marketing Manager for Merrell i Norden og fortsetter: 

– Du bør se etter noen stabile sko med en holdbar overdel. For å få stabilitet i ankelen, kan du klemme og kjenne rundt hælkappen for å bedømme om modellen er stabil nok. Sålen skal også helst være bredere enn hælkappen. 

Vanntette tursko som puster

Forskjellen mellom tursko og løpesko, som ofte brukes som tursko i bymiljø, er først og fremst stabiliteten og stivheten. Tursko skal være mot den hardere retningen og det skal ikke være mulig å vri dem om som en vaskeklut.

– Vri på sålen for å bedømme stivheten, det skal være mye motstand. Du skal imidlertid kunne vri tåpartiet opp mot lissene, da er det god fleksibilitet i skoen. 

Marcus Waltilla slår også et slag for vanntette sko som puster. Se da etter sko med en vanntett membran (en tynn, elastisk hinne) på overdelen av skoen. Et omtalt membran er Gore-Tex, som har små mikroporer som er store nok til å slippe gjennom fuktighet, med andre ord overskuddsvarme fra kroppen, men for små til å slippe gjennom vann. Sko med en overdel i Gore-Tex er derfor vanntette samtidig som de puster.

– Tursko passer for personer som ser etter noen komfortable og holdbare sko til lengre turer. Perfekt for deg som vil kunne bevege deg fritt mellom ulike underlag, samtidig som du holder deg varm og tørr, uansett vær og miljø. 

Hva skjer om du går lange turer i feil sko? Du kan bli sliten i føttene og få vondt i anklene om skoene ikke stabiliserer på riktig måte. Ustabile sko øker også risikoen for at du tråkker feil. Vi har plukket ut fem stabile og vanntette modeller som kan anses som et gitt valg for den aktive kvinnen eller mannen! 

Test av: 840 GTX fra New Balance

New balance

Merke: 

Dameskoen: 

Herreskoen: 

De beste egenskapene: Designet, fleksibiliteten og passformen!

Dette kunne vært hakket bedre: Skoen er litt liten i størrelsen. Husk å gå opp en halv størrelse fra det du vanligvis kjøper.

Sammendrag: 

Denne vanntette turskoen fra New Balance oppleves som en krysning mellom sneakers og fjellsko, da den har fordeler fra begge skotypene.

– Den har et kult og sporty design som er rake motsetningen fra fjellsko, mener en testperson når skoen plukkes opp fra skoesken. 

Samtidig er denne sneakers-aktige turskoen utstyrt med en yttersåle som er flat, med hakk for å øke fleksibiliteten. Den gir et bra grep og passe stabilitet for gåturer på asfalt eller i opplyste løyper. Testpanelet finner egentlig bare ett eneste minus.

– Den lave modellen gjør at du kan bli våt på anklene. Jeg anbefaler en litt lengre bukse, som du kan dra ned over skoen.

Ellers er passformen normal, selv om skoen ser ut til å være bredere enn den egentlig er. Ikke la deg lure av bildet. Bortsett fra det er skoen robust takket være en tykk og kompakt mellomsåle, samt to "puter" bak ved ankelen, som hovedsakelig skal klemme fast foten. 

– Ingen direkte oppbygning ved fotbuen. Hvis du pronerer, kan det være lurt å legge i en innleggssåle.

Test av: Exostride Low GTX fra Ecco

ecco

Merke

Dameskoen, er også tilgjengelig i .

Herreskoen 

De beste egenskapene: Den brede tåboksen som tillater foten å hovne opp under anstrengelse.

Dette kunne vært hakket bedre: Hvis du har veldig smale føtter, er det fare for at du opplever denne skoen som litt bred ved nettopp tåboksen.

Sammendrag:

Denne skoen er litt smal, men har samtidig en bredere passform ved tærne. Det betyr at den raskt blir en favoritt for deg som lider av hallux valgus! Dessuten er tåboksen såpass romslig at foten får plass til å hovne opp under anstrengelse, perfekt til lange turer!

– Over mellomfoten er den imidlertid veldig smal, sier en testperson, og forteller videre:

– Det betyr at skoen sitter etter rundt foten, selv om den er bred foran.

Yttersålen er flat med ganske diskrete utskjæringer. Det gir et normalt grep som minner om vanlige hverdagssko. Den passer derfor best på flate og harde underlag som asfalt og opplyste løyper.

– Veldig god komfort for deg som går og trenger hjelp med å rette opp foten!

Ved fotbuen er det nemlig en lett oppbygning – ytterligere en grunn til at den passer fint til lange turer. Under høy anstrengelse kan nemlig også den mest nøytrale foten begynne å overpronere, siden muskler og ledd fort blir slitne.

Test av: XA Pro 3D v8 GTX fra Salomon

salomon

Merke

Dameskoen, er også tilgjengelig i 

Herreskoen, er også tilgjengelig i 

De beste egenskapene: At den er så robust. Det er nemlig ingen omgivelser som ikke denne skoen takler!

Dette kunne vært hakket bedre: Det er vanskelig å kritisere denne skoen, men testpanelet klemmer ut at den kunne gått litt høyere opp på ankelen.

Sammendrag: 

– Her har du en robust sko, utbryter en i testpanelet!

Salomon er et rent friluftsmerke som alltid leverer skomodeller av høy kvalitet. Denne vanntette turskoen er intet unntak.

– Jeg trodde først at det var en terrengsko, men den er klassifisert som en lav tursko.

Den er imidlertid veldig ventilerende, og litt stivere enn andre sko i testen. Det er fordi den skal beskytte mot ujevnt underlag og røffe omgivelser. Det betyr at denne Salomon-skoen passer bra i skogsområder og til gåturer i skog og mark, i stedet for i byen.

– Hvis du liker hiking, skogsturer med eller uten hund og vil ha en stabil skomodell, er dette svaret! Det mener hvert fall en nyfrelst testperson, men legger samtidig til:  

– Til lengre turer og pøsregn hadde jeg foretrukket et høyere skaft. Ellers er det fare for at det drypper vann inn i skoen. Bortsett fra det er den selvfølgelig helt vanntett!  

Som kjent, er Gore-Tex suverent når det gjelder å slippe gjennom luft, men ikke vann. Hvis du imidlertid får inn fuktighet i skoen via skaftet, er det stor fare for at det ikke kommer ut igjen. Det igjen kan fort føre til gnagsår. Et tips er derfor alltid å ha med seg ekstra sokker! 

Test av: Terrex Free Hiker GTX fra Adidas

adidas

Merke

Dameskoen

Herreskoen

De beste egenskapene: Komforten, komforten og hm… komforten?

Dette kunne vært hakket bedre: Det er en liten fare for at skoen oppleves som litt varm, men jo lenger høsten varer, desto mindre problem blir det.

Sammendrag: 

Denne turskoen fra Adidas vinner testpanelets hjerter så fort de får den på foten.  

– Jeg elsker denne skoen! Det er en blanding av en tursko og en sneaker, med Adidas populære Boost-demping i mellomsålen. Du kan jo bare tenke deg hvor deilig denne modellen er å gå i! sier en testperson.

Boost er navnet på den omtalte mellomsålen som finnes i alt fra løpesko til innendørssko fra Adidas. Hvis du noen gang har testet en slik sko, vet du sikkert at det er et ordentlig kvalitetsstempel. Ellers griper den robuste og riflete yttersålen tak i våte underlag på en god måte.  

– En myk demping og romslig sko, hvor du får plass til både ett og to par ullsokker, forklarer en testperson. 

Akkurat denne modellen har en overdel i Gore-Tex, noe som betyr at skoen er helt vanntett. Adidas-skoen finnes imidlertid også i en vanlig overdel, noe som kan være en fordel om sommeren siden den er litt svalere og puster mer. Er det derimot fare for regn, er denne modellen med Gore-Tex perfekt.

– Jeg har en venninne som nettopp har blitt mamma, og hun eeeelsker å gå tur i denne modellen. Skoen kan nemlig brukes uansett vær og vind! 

Test av: Polaris Mix DX fra Halti

halti

Merke

Dameskoen

Herreskoen

De beste egenskapene: Mykheten, og kanskje hovedsakelig prisen!

Dette kunne vært hakket bedre: Testpanelet diskuterer lenge, men kommer ikke på noen ting. 

Sammendrag: 

Polaris Mid Dx er en ekstremt myk tursko fra Halti, både hva gjelder dempingen og hvor godt foten sitter i skoen. 

– Den minner litt om tøflene man brukte da man var liten, bare med designet fra en støvel! Det er en merkelig kombinasjon, men det funker, sier en kvinne, mens en mann legger til: 

– Det er som at du har kjøpt en dundyne på Ikea og kommer hjem og pakker føttene inn i den.

Innvendig ligger foten trygt blant myke, vanntette lag. Det betyr at skoen er perfekt til turer sent om høsten og vinteren. Det høye skaftet varmer behagelig og yttersålen gir et perfekt grep på tørre og våte underlag.

– Hvis du har hund og går tur i all slags vær, er dette en bra skomodell. Når det er så kaldt utendørs, vil man ikke stikke foten ned i en stiv og hard støvel!

Haltis vanntette tursko er dessuten veldig prisverdig sammenlignet med høye støvler fra andre merker. Stort pluss!

SHOP HER:

LES MER:

 Tilbake

News Feed

craft header
Mote & trender

Finn den perfekte løpejakken til vinteren

18 timer siden
Salomon Alphacross Blast
Mote & trender

Minitest: Salomon Alphacross Blast

2 dager siden
Kari Traa underställ
Mote & trender

Velg riktig superundertøy

6 dager siden
Test sport-bh.png
Mote & trender

Best i test! Sports-BH'er 2020

15 oct 2020
Header herr.jpg
Mote & trender

Vi har testet varme høstjakker til ham

10 oct 2020
Test höstjackor
Mote & trender

Høstens varme damejakker som er best i test

07 oct 2020
Herr - Trailtest.png
Mote & trender

Test: Sesongens beste terrengsko til herre!

03 oct 2020
Dam - Trailtest.png
Mote & trender

Test: Sesongens beste terrengsko til dame!

02 oct 2020
Hoka One One header
Mote & trender

Bondi – den beste løpeskoen for deg med et tungt løpesteg

27 sep 2020
canada snow
Mote & trender

Hold føttene varme i støvler fra Canada Snow

22 sep 2020
Herr - Header.jpg
Mote & trender

Vi tester: løpesko til herre med mye demping

22 sep 2020
Dam - Header.jpg
Mote & trender

Test: løpesko med mye demping

22 sep 2020
Test Björn Borg
Mote & trender

Vi tester sesongens nye løpekolleksjon fra Björn Borg

21 sep 2020
Herr - Header.jpg
Mote & trender

Test! De beste innendørsskoene våre til innebandy

20 sep 2020
Peak Performance Helium Glacier Hood
Mote & trender

Slik finner du rett dunjakke fra Peak Performance

19 sep 2020
Dam - Header.jpg
Mote & trender

Test: De beste innebandyskoene til dame

18 sep 2020
underställ
Mote & trender

Finn riktig superundertøy

17 sep 2020
promenadskor header
Mote & trender

Vanntette tursko som er best i test

16 sep 2020
Vinterjacka barn
Mote & trender

Kjøp riktig vinterjakke til barnet ditt

14 sep 2020
nike superrep header
Mote & trender

Guide: Finn riktige treningssko fra Nike

14 sep 2020
Test tights med fickor
Mote & trender

Test: Den beste treningstightsen med lommer

13 sep 2020
innebandylubbor
Mote & trender

Stor test av innebandykøller

13 sep 2020
Tvätta din dunjacka
Mote & trender

Slik vasker du dunjakken

11 sep 2020
Nike
Mote & trender

Finn riktige løpesko fra Nike

10 sep 2020
Timberland
Mote & trender

Slik tar du hånd om støvlene dine fra Timberland

09 sep 2020
Adidas
Mote & trender

Nå kan du handle treningstøy etter været med det nye konseptet til Adidas

08 sep 2020
tights
Mote & trender

Guide: Kjøp riktig tights for din trening

07 sep 2020
virvelvind
Mote & trender

Sjekk ut høstens prisverdige barnekolleksjon!

07 sep 2020
header
Mote & trender

Test: Langermede treningstrøyer for kvinner

05 sep 2020
långärmade träningströjor test
Mote & trender

Test: Langermede treningstrøyer for menn

05 sep 2020
Blacc fitness
Mote & trender

New in: Squat-vennlige tights fra Blacc

04 sep 2020
test svarta tights
Mote & trender

Test: Treningstightsen du bare må ha

01 sep 2020
nike metcon 6
Mote & trender

Test: Så bra er den nye treningsskoen Nike Metcon 6

31 aug 2020
Header.jpg
Mote & trender

Test! Årets beste treningssko til herre

26 aug 2020
Test av träningsskor för damer
Mote & trender

Test av årets beste treningssko til dame

26 aug 2020
Nike Metcon Release
Mote & trender

Alt du vil vite om nyheten Nike Metcon 6

26 aug 2020
Header – 1.jpg
Mote & trender

Best i test: Padelsko til herre

23 aug 2020
Padelskor dam
Mote & trender

Vi tester sesongens beste padelsko til henne

21 aug 2020
Kari Traa
Mote & trender

Høstens nye ull- og superundertøy fra Kari Traa

19 aug 2020
jared ward
Mote & trender

Bli høy på endorfiner i Sauconys nye løpesko

16 aug 2020
more news
craft header

Finn den perfekte løpejakken til vinteren

Løping er ikke bare en sommersport, med riktig utstyr kan du løpe utendørs året rundt. Vi hjelper deg med å finne den perfekte vinterløpejakken.

18 timer siden
Mote & trender
Salomon Alphacross Blast

Minitest: Salomon Alphacross Blast

Våre nye friluftsambassadører har løpt off road i Salomons Alphacross Blast. Så bra er de nye terrengskoene!

2 dager siden
Mote & trender
Kari Traa underställ

Velg riktig superundertøy

Alle prater om superundertøy i ull - men noen ganger er syntet faktisk bedre. Vi vet når du skal velge polyester fremfor merino.

6 dager siden
Mote & trender
Test sport-bh.png

Best i test! Sports-BH'er 2020

Til store og små bryster, med eller uten justerbare stropper og knepping. Les alt om sesongens sports-BH'er som er best i test.

15 oct 2020
Mote & trender
Header herr.jpg

Vi har testet varme høstjakker til ham

Dagene blir mørkere og temperaturen synker. Det er på tide å plukke frem den varme høstjakken. Her er fire nyheter til ham som er best i test!

10 oct 2020
Mote & trender
Test höstjackor

Høstens varme damejakker som er best i test

Vannavvisende utside og varmende evne. Her er høstens varme jakker til henne som er best i test!

07 oct 2020
Mote & trender
Herr - Trailtest.png

Test: Sesongens beste terrengsko til herre!

Ta utfordringen og prøv terrengløping! Her er de beste terrengskoene våre fra Asics, Nike, Saucony, Salomon og Adidas.

03 oct 2020
Mote & trender
Dam - Trailtest.png

Test: Sesongens beste terrengsko til dame!

Testpanelet vårt har løpt i terrengsko fra Adidas, Salomon, Asics og Saucony. Se hvilken modell som er best i test!

02 oct 2020
Mote & trender
Hoka One One header

Bondi – den beste løpeskoen for deg med et tungt løpesteg

Bondi 6 fra Hoka One One passer deg som veier litt mer eller har problemer med løpeteknikken din. Her er alt du trenger å vite om løpeskoen med god demping!

27 sep 2020
Mote & trender
canada snow

Hold føttene varme i støvler fra Canada Snow

Myke, varme og helt fantastiske på! Her er alt du trenger å vite om støvlene fra Canada Snow.

22 sep 2020
Mote & trender
Herr - Header.jpg

Vi tester: løpesko til herre med mye demping

Hvis du løper på asfalt trenger du sko med god demping for å få et skånsomt fotisett. Vi har testet løpesko med demping til herre.

22 sep 2020
Mote & trender
Dam - Header.jpg

Test: løpesko med mye demping

Dempende løpesko er alfa og omega til distanseøkter på asfalt og andre harde underlag for at du skal få et skånsomt fotisett. Her er de myke løpeskoene til henne som er best i test!

22 sep 2020
Mote & trender
Test Björn Borg

Vi tester sesongens nye løpekolleksjon fra Björn Borg

Björn Borg har nettopp lansert sin nye løpekolleksjon, Running from daylight, og vi har selvfølgelig satt klærne på prøve. Så bra er de fine dame- og herreplaggene.

21 sep 2020
Mote & trender
Herr - Header.jpg

Test! De beste innendørsskoene våre til innebandy

Vårt mannlige testpanel har spurtet og gjort raske vendinger i de nye treningsskoene våre som er ment for sport innendørs. Her er innebandyskoene som er best akkurat nå!

20 sep 2020
Mote & trender
Peak Performance Helium Glacier Hood

Slik finner du rett dunjakke fra Peak Performance

Vurderer du også å kjøpe en dunjakke fra Peak Performance? Følg disse smarte rådene for å finne jakken som sitter perfekt og holder lenge!

19 sep 2020
Mote & trender