salomon

Test av Salomon Speedcross 5

Mykere, mer stabil og bedre grep enn forgjengeren. Dessuten er designet så fint at testpanelet til og med vil bruke terrengskoen til daglig.

Speedcross er en bestselger og elsket av mange. Nå har Salomon lansert en ny versjon av sin populære terrengsko, nemlig Speedcross 5. Selv om sjelen er igjen fra de eldre versjonene, så har modellen gjennomgått en stor oppdatering. Heng med på testpanelets dypdykk (eller scroll direkte ned til oppsummeringen hvis du har det travelt)! 

speedcross 5

Test av:

Veiledende pris: 1 495 kroner.

Bruksområde: Passer både til trening og konkurranse.

Terreng: Først og fremst sølete og mykt terreng, men egentlig all teknisk skog. Passer ikke på asfalt.

Vekt: 330 gram. 

Egner seg for: Både og 

Størrelse: Gå gjerne opp 2/3 i størrelse fra det du vanligvis bruker i sneakers. Størrelsene kan sammenlignes med Nike og Adidas. Hvis du har et par løpesko fra Adidas og Nike hjemme, kan du ta den samme størrelsen i Speedcross 5. (Tips! Se hvilken størrelse du har i UK i stedet for EU, det kan gjøre det lettere å finne riktig størrelse.)

Kort oppsummert: Allsidig, stabil og dempet terrengsko som passer til alle underlag og strekninger. Veldig prisgunstig og dessuten fin. 

Testpanelets uttalelse:

Generelt 

Testpanelet synes dette er en veldig bra terrengsko som passer til både lange og korte runder i skogen, eller ute på glatte fjell langs kysten, hvor du trenger ekstra bra grep. Modellen beskytter mot røtter, steiner og søle, men tar seg ikke like bra ut på asfalt.

 – Som de fleste terrengsko, passer Speedcross 5 ganske dårlig når du løper på ren asfalt. Skoen ber deg nesten om å løpe i grøftekanten i stedet for på fortauet. En kilometer på asfalt til skogen er helt greit, noe som kan anses som bra til å være terrengsko, sier en av mennene i testpanelet. 

Skoen er veldig slitesterk og takler slag og virkelig mye bruk. Sannheten er at modellen fungerer utmerket som tursko hvis du har hund og liker å gå i skogen, fordi den beskytter fint mot vær og underlag på en annen måte enn vanlige sneakers. 

 – Jeg opplever den 5. versjonen som en ganske stor oppdatering fra Speedcross 3 og 4, selv om versjonen har det samme grunnkonseptet som stabile, dempede og allsidige terrengsko. Den største fordelen er at den fungerer fint året rundt med et godt grep på alt av underlag, slik som snø, sludd, våte steiner, gress, grus, leire og så videre, sier en kvinnelig testperson.

Passform

Den grunnleggende passformen er den samme som tidligere, men litt oppgradert. I denne modellen får du en mer følsom, stretchy og myk følelse enn i de tidligere variantene av Speedcross. Når du har på deg skoen, kjenner du deg igjen selv om utseendet skiller denne modellen fra de tidligere modellene. Testpanelet har merket seg at Salomon har gjort modellen tynnere, som betyr at skomodellen generelt sett oppleves som lettere. Tursko-preget ved den 4. versjonen er dermed borte.

 – Størrelsesmessig opplever jeg, som har små og smale føtter, at den er true to size. Jeg vet at mange andre kan oppleve modellen som smal, så dersom du har brede føtter, bør du nok gå opp en størrelse, sier en av kvinnene i testpanelet. 

–  Passformen er ganske lik de tidligere modellene, fortsatt litt små og du kan gjerne gå opp en størrelse. Muligens litt mer plass i tåpartiet i denne modellen enn i forgjengeren, noe mange med brede føtter sikkert er glade for, sier en av de mannlige testpersonene.

Løpsfølelse

Akkurat som tidligere modeller i serien, har skoen en ganske høy dropp med sine 10 millimeter, så den kan knapt klassifiseres som en minimalistisk terrengsko. Når det er sagt, synes testpanelet fortsatt at du får god bakkekontakt og løpsfølelse. 

– Jeg har løpt terreng i noen år nå, testet mange modeller gjennom Sportamores testpanel og jeg liker virkelig modellene fra Salomon, som jeg nå har testet en del ulike modeller fra. Speedcross 5 er absolutt en av mine favoritter, spesielt siden den har veldig bra feste og er fortsatt fleksibel og følsom. Den gir bra følelse i løpingen og samtidig bra grep. Jeg tror denne skomodellen kan passe selv til deg som ikke er så vant til å løpe, men som vil teste terrengløping, sier en av kvinnene i testpanelet.

Du legger merke til at hælpartiet ser mer solid ut enn på tidligere versjoner, men denne skomodellen veier likevel ikke noe mer. Man merker at Salomon har jobbet på for å gjøre skomodellen mer stabil.  

– Den 5. versjonen har enda mer demping i forfoten, synes jeg, så den passer bedre på lange og harde stier. Det betyr ikke at den er så myk at den passer bra på variert underlag, som når du løper både på asfalt og i skogen. Skoen er spesielt utformet for løping i skogsområder, sier en av mennene i panelet. 

Grep

Grepet er enda bedre enn på forgjengeren, man merker at Salomon har jobbet med sålen. Det har alltid vært bra grep på Speedcross, men denne gummiblandingen er enda bedre enn tidligere.  

– Grepet er upåklagelig bra når du kommer ut på det ujevne underlaget. Hvis du ser under skoen og sammenligner med den 4. versjonen, ser det ut til at Salomon har økt lengden litt på piggene. Det betyr at modellen er perfekt på fuktig gress, sølete skog, ujevn grus og andre OCR-typiske underlag, sier en av mennene i testpanelet. 

Grepet er selvfølgelig noe av det viktigste for terrengsko. Til tross for at overdelen er mer dynamisk enn tidligere, er det fortsatt en ganske stiv skomodell, hvis man sammenligner med mange andre modeller. Du føler hvordan foten er innkapslet og stabil. Det, i kombinasjon med det fine grepet, betyr at du kan stole på skoen når du er ute og løper. 

Design

Utseendemessig er skomodellen mer ensfarget, går i samme skala og har et mer solid uttrykk enn forgjengeren. Alt ser integrert ut, uten stygge sømmer eller annet som skiller seg ut. Den rådende trenden er generelt sett at sålen står i sentrum, og i denne skomodellen bidrar det til både stabilitet og et fint utseende. 

– Siden jeg har deltatt på en del OCR-løp, trener ute i terreng samt at jeg tidligere har testet Speedcross 4, gledet jeg meg veldig til det nyeste tilskuddet fra Salomon. Allerede da jeg åpnet kartongen ble jeg satt ut av det kule designet. Det skiller seg kraftig fra den svarte/grå Speedcross 4 jeg har hjemme, som jeg opplevde som veldig reservert og diskret. Den minte mer om tursko enn stødige OCR-sko. Denne modellen har snudd helt på spillereglene. Jeg føler meg på grensen til cocky når jeg snører på meg denne lyseblå modellen. Den minner faktisk litt om en tøff fotballsko. Jeg tenker at dersom Zlatan hadde vært med på Tough Viking, hadde han brukt disse, sier en av mennene i testpanelet. 

Terrengsko er ikke kjent som de fineste skoene, men nå har produsentene forstått at det går an å lage sko som både er veldig funksjonelle og fine.

– Designmessig er den veldig fin til å være terrengsko. Den monokrome fargeskalaen, som helt rød eller helt svart, gir et fint inntrykk. Jeg kommer også til å bruke denne skomodellen utenfor skogsområder, sier en av kvinnene i testpanelet. 

Snøring

Noen av personene rygger litt når de ser hurtigsnøringen, men systemet Quicklace, som finnes på Speedcross, er helt fantastisk!

– Snøringen er fantastisk, jeg elsker at det tar to sekunder å ta på skoene og da sitter de perfekt. Hurtigsnøringen er også superbra når du er kald på fingrene og vil justere snøringen, uten at du må stoppe opp for lenge – det er bare å stramme til, sier en av kvinnene i testpanelet. 

Når du strammer til hurtigsnøringen, får du en perfekt fit etter foten din, siden snøringen omslutter hele foten. Det føles nesten ut som at foten blir låst helt fast, som i gjengjeld gir en stabil følelse.

– Snøringen er ypperlig konstruert med den tilbakevendende lommen hvor du enkelt skjuler snøringen. Du kan stappe snøringen i skotungen, da henger den ikke rundt og forstyrrer. Det er veldig enkelt å bruke hurtigsnøringen, det er umulig å gjøre feil, sier en mann i testpanelet.

Kort oppsummert

Skoen er en fulltreffer og en selvfølge hvis du er på jakt etter lekre terrengsko med helt utmerkede egenskaper. Speedcross 5 er verdt hver eneste krone. Hvis du vil ut og løpe i skogen, er dette riktig kjøp for nesten alle.

– Hvis du er spesielt ute etter enkle og lettvektssko, som kanskje egner seg for OCR-løperen som liker plywood-hinderbaner, kan det kanskje finnes bedre alternativer, tipser en mann i testpanelet. 

Akkurat som Speedcross 4, er det stort sett en veldig bra terrengsko. De er like på mange måter, men den 5. versjonen har enda bedre grep og stabilitet. Du kan løpe helt uhindret på vått og sølete underlag, uten å bekymre deg for at føttene skal gli. Det gir en fantastisk frihetsfølelse. 

– Forlat byen, stikk ut i skogen, løp og nyt turen! sier en kvinne i testpanelet.

SHOP HER:

LES MER: 

 Tilbake

News Feed

Header dam adidas
Mote & trender

Test: Topp 5 bestselgere fra Adidas

1 dag siden
Header adidas
Mote & trender

Vi tester 6 svarte herrefavoritter fra Adidas

1 dag siden
Barnskor
Mote & trender

Stor guide: Finn riktige barnesko og størrelse fra Adidas

2 dager siden
Träningstights för löpning.jpg
Mote & trender

11 treningstights som passer perfekt til løping

5 dager siden
padeltennis header
Mote & trender

Tips! Padelracketer, padelsko og padelklær som gir deg de beste forutsetningene på banen

5 dager siden
Puma sneakers skinn
Mote & trender

Slik tar du vare på sneakers i semsket skinn, skinn & stoff

5 dager siden
header plus size adidas
Mote & trender

Test! Plus size-klær fra Adidas

6 dager siden
Nike träningskläder
Mote & trender

Treningsfavorittene fra Nike som er best i test

16 feb 2020
header HERR.jpg
Mote & trender

Test! Disse treningsklærne fra Nike er best i test for menn

16 feb 2020
ICANIWILL header
Mote & trender

Endelig på Sportamore! Tights og treningsklær fra Icaniwill

14 feb 2020
nike header 2
Mote & trender

Nyheten Metcon 5 blir du helt forelsket i

14 feb 2020
Reebok Forever Floatride Energy 2
Mote & trender

Nyhet fra Reebok: Løpeskoen som er perfekt til ulike distanser

12 feb 2020
salomon
Mote & trender

Test av Salomon Speedcross 5

11 feb 2020
helium hood herr
Mote & trender

Derfor skal du kjøpe en Helium Hood Jacket fra Peak Performance

11 feb 2020
Nike löparskor
Mote & trender

Forskjellen på ulike løpesko fra Nike

11 feb 2020
Suunto7_career_woman_running_city.jpg
Mote & trender

Derfor er den nye pulsklokken Suunto 7 det åpenbare valget

09 feb 2020
Header-skidbyxor.jpg
Mote & trender

TEST: 7 skibukser til bruk i bakken og off-piste

09 feb 2020
HEADER_W.jpg
Mote & trender

Best i test! Ull- og superundertøy til herre

08 feb 2020
HEADER_W_rehband.jpg
Mote & trender

Test: Støtte og tights for ustabile knær og håndledd

08 feb 2020
Kari Traa underställ header
Mote & trender

Best i test: Ull- og superundertøy fra Kari Traa

05 feb 2020
Waikani Beachwear bikini
Mote & trender

Waikani Beachwear – rimelig badetøy i sesongens mønster og farger

05 feb 2020
_L3Q6740-2.jpg
Mote & trender

Guide: Slik velger du riktig skihjelm

04 feb 2020
header träningsbyxor
Mote & trender

Best i test! Treningsbukser, treningsshorts og treningstights for menn

04 feb 2020
virvelvind uv plagg
Mote & trender

Fargerikt, morsomt og funksjonelt: Her er det nye barnemerket Virvelvind

03 feb 2020
Under Armour sport-bh
Mote & trender

TEST! Derfor kommer du til å elske sports-BH'en Mid Crossback Bra

03 feb 2020
birkenstock
Mote & trender

Birkenstock – dette er forskjellen mellom de ulike sandalene

02 feb 2020
speedcross
Mote & trender

Derfor er terrengskoen Salomon Speedcross så populær

02 feb 2020
nike infinity run test header
Mote & trender

Test: Så bra er den nye løpeskoen Nike Infinity Run

30 jan 2020
SP20_RN_React_NRC_DISTANCE_WK_0830.jpg
Mote & trender

Nike Infinity Run – skoen som passer for alle løpere

30 jan 2020
Salomon skaljacka
Mote & trender

Slik bør du vaske skalljakken din

29 jan 2020
Sneakers kids
Mote & trender

Kjøp riktige sneakers til barn

29 jan 2020
Dedicated new brand
Mote & trender

Nyhet hos oss: Dedicated – for deg som vil shoppe med god samvittighet

28 jan 2020
Hoka one one
Mote & trender

Hoka One One tar over løpeverden

26 jan 2020
dunjacka
Mote & trender

Slik vasker du dunjakken

25 jan 2020
HEADER_W.jpg
Mote & trender

Test: Treningsklær for gravide

24 jan 2020
Header-3.jpg
Mote & trender

BEST I TEST! Sports-BH'er 2020

23 jan 2020
Reebok Nano 9.0 nya färger
Mote & trender

Endelig! Nye farger på Reebok CrossFit Nano 9.0

23 jan 2020
houdini
Mote & trender

Guide til innkjøp av skallbukser

22 jan 2020
kompressionsstrumpor
Mote & trender

Derfor bør du løpe i kompresjonsstrømper

20 jan 2020
Tvätta träningsskor
Mote & trender

Slik vasker du treningsskoene dine på best mulig måte

20 jan 2020
more news
Header dam adidas

Test: Topp 5 bestselgere fra Adidas

De tre stripene fra Adidas går som en rød tråd gjennom denne testen. Testpanelet vårt har vurdert våre 5 mest populære plagg fra Adidas.

1 dag siden
Mote & trender
Header adidas

Vi tester 6 svarte herrefavoritter fra Adidas

En drømmetest av crème de la crème fra Adidas. Skoene Ultraboost, en padelracket med maksimal kontroll og en t-skjorte som kan brukes til trening og hverdags. Disse svarte Adidas-favorittene vil du ikke gå glipp av!

1 dag siden
Mote & trender
Barnskor

Stor guide: Finn riktige barnesko og størrelse fra Adidas

Passform, materialvalg, størrelse og hvilke sko som tilhører hvilken sesong – her svarer vi på alle spørsmål vedrørende barnesko fra Adidas.

2 dager siden
Mote & trender
Träningstights för löpning.jpg

11 treningstights som passer perfekt til løping

Det finnes utrolig mange forskjellige tights. Når det gjelder løping er det viktig å velge en modell som sitter på plass, klemmer musklene og som helst har lommer. Her er 11 modeller som passer perfekt til løping.

5 dager siden
Mote & trender
padeltennis header

Tips! Padelracketer, padelsko og padelklær som gir deg de beste forutsetningene på banen

Hvem spiller du som oftest padel med? Kjenn på smaken av seier med en helt ny padelracket, nye padelsko og kanskje til og med et helt nytt antrekk! Her er 10 padelfavoritter du ikke kan gå glipp av.

5 dager siden
Mote & trender
Puma sneakers skinn

Slik tar du vare på sneakers i semsket skinn, skinn & stoff

Du kan ikke tørke av alle sneakers med en fuktig klut. Sneakers-eksperten fra Puma forklarer hvordan du tar best vare på de ulike materialene.

5 dager siden
Mote & trender
header plus size adidas

Test! Plus size-klær fra Adidas

Trening er for alle, og derfor er det viktig med tights, t-skjorter og sports-BH i inkluderende størrelser. Vi har latt vår Instagram-følger teste treningsklær i plus size fra Adidas. Her er resultatet!

6 dager siden
Mote & trender
Nike träningskläder

Treningsfavorittene fra Nike som er best i test

De beste treningsskoene, tightsen som får toppscore og løpegenseren som er en drøm! Her er det beste fra Nike – ifølge vårt kvinnelige testpanel!

16 feb 2020
Mote & trender
header HERR.jpg

Test! Disse treningsklærne fra Nike er best i test for menn

Treningsklær og sko fra Nike blir verdsatt av mange takket være det brede utvalget, det stilige designet og den gode kvaliteten. Vi lot vårt mannlige testpanel trene i treningsbukser, sko og andre treningsklær fra Nike. Her er resultatet!

16 feb 2020
Mote & trender
ICANIWILL header

Endelig på Sportamore! Tights og treningsklær fra Icaniwill

Hvis du følger med på de seneste gymtrendene på Instagram, har du sannsynligvis lagt merke til Icaniwill – merket som lager fasjonable, sømløse tights og treningsklær, som dessuten er kjempefine!

14 feb 2020
Mote & trender
nike header 2

Nyheten Metcon 5 blir du helt forelsket i

"Du gjør meg hel" står det på den nye modellen fra Nikes bestselger Metcon 5. Perfekt timing til valentinsdagen, da lanseres nemlig skoen som er inspirert av kjærlighet. Modellen passer perfekt for deg som vil ha en hjertelig treningsøkt (eller kanskje gi bort en gave til noen du liker?).

14 feb 2020
Mote & trender
Reebok Forever Floatride Energy 2

Nyhet fra Reebok: Løpeskoen som er perfekt til ulike distanser

Løper du ofte mellom 5 km og opp til et halvt maraton og vil ha en nøytral, dempet løpesko? Gratulerer, da er den nye Forever Floatride Energy 2 fra Reebok perfekt for deg!

12 feb 2020
Mote & trender
salomon

Test av Salomon Speedcross 5

Mykere, mer stabil og bedre grep enn forgjengeren. Dessuten er designet så fint at testpanelet til og med vil bruke terrengskoen til daglig.

11 feb 2020
Mote & trender
helium hood herr

Derfor skal du kjøpe en Helium Hood Jacket fra Peak Performance

Mange har oppdaget hvor anvendelig Helium Hood Jacket er. Den tynne dunjakken fra Peak Performance er en vind- og vanntett vinner som du kan bruke året rundt.

11 feb 2020
Mote & trender
Nike löparskor

Forskjellen på ulike løpesko fra Nike

Noen ganger kan det være vanskelig å vite forskjellen på ulike løpesko. Ta det med ro! Vi har fått hjelp av ekspertene for å gå gjennom forskjellene mellom Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity og Zoom Fly fra Nike.

11 feb 2020
Mote & trender