Header.png

Sesongens skalljakker som er best i test

Naturen lokker og vandring blir stadig et hetere samtaleemne. Uansett om du skal av gårde i flere uker eller en dag, er det viktig at du kler deg riktig. Her er de seks beste skalljakkene våre! 

Riktig jakke i naturen er viktigere enn man tror. Uten et vann- og vindtett membran, kommer den ene regnskuren til å ødelegge hele opplevelsen din. Og du vil vel ikke avbryte eventyret ditt bare fordi du ikke har kledd deg riktig? 

En skalljakke er ment til å kombineres med superundertøy og mellomlag. Skalljakkens funksjon er ikke å varme, det tar du selv hånd om ved å tilpasse lagene dine etter vær og sesong. En skalljakke skal beskytte mot ytre elementer, slik som vann og vind.

Samtlige modeller i testen er vann- og vindtette, men er laget av ulike membran. Materialene er ganske like, men gir for eksempel forskjellig vannsøyle, med andre ord det trykket stoffet kan beskytte mot. Uansett om det er i form av pøsregn eller om du sitter på et vått underlag, så anses modeller som takler en vannsøyle over 8 000 millimeter som vanntette. Jo høyere vannsøyle, desto høyere påkjenning takler stoffet.

Vi har testet seks nyheter. Tre til herre og tre til dame, alle egnet for outdoor-eventyret på våren og sommeren! Hvilken skalljakke blir din nye favoritt?  

TIL HAM (scroll nedover for henne):

Prisgunstig og lett jakke

NO_M_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMerke:  

Modell:  

Finnes i fargene: , og 

Veiledende pris: 1 595 kroner. 

Vannsøyle: 10 000 millimeter. 

Materiale: Fluorkarbonfritt Proof-materiale. 

Testpanelet sier: 

Minimalistisk, pakkbar og ekstremt lett er ordene som beskriver Haglöfs skalljakke L.I.M Proof Jacket aller best. Haglöfs har laget en prisgunstig modell som har alle de nødvendige spesifikasjonene som kreves når du er ute i naturen.

For det første er den flourkarbonfrie DWR-behandlede overflaten både vann- og smussavvisende. Du kan gå i de mest gjørmete skogsområdene og lett tørke av jakken når du kommer hjem. Med en vannsøyle på 10 000 millimeter, klassifiseres modellen som vanntett.  Hvis du derimot skal vandre flere dager i monsunregn, bør du se etter en modell som er enda bedre. Jakkens proof-materiale er i det tynneste laget og puster på et høyt nivå.

– Jeg vil slå et slag for hetta. Den sitter veldig stramt på hodet, siden det er strikk på sidene. Når den er på hodet kan du gå i vindfullt vær uten at hetta glir av, sier en av testerne.

Passformen er true to size, rett og minner om jakken Outline fra Salomon. Noen detaljer som nevnes av testpanelet, er en brystlomme samt strikk rundt håndleddene. Ellers er L.I.M Proof Jacket en veldig stilren jakke, uten masse unødvendige finesser. 

– Tingen med denne jakken, er at den er tynn og lett. En bra modell på reisen og på korte vandreturer, siden du lett kan rulle den sammen i vesken uten at den tar så mye plass. Jeg synes designet er litt for enkelt og minner litt om en blanding av en treningsjakke og en skalljakke, så det er ingenting for den funksjonelle nerden, sier en annen tester.

Det negative med jakken, er at det tynne materialet kan anses som litt raslete og er ikke like holdbart som øvrige modeller i testen. Derfor retter modellen seg til deg som vandrer et par ganger i året. På plussiden havner komforten og faktumet at det ikke er en eneste søm som gnager eller er i veien.

Vedlikeholdsråd: 40 grader, skånsomt program. Vask med flytende vaskemiddel. Unngå tørketrommel og skyllemiddel. 

Solid jakke til den drevne vandreren

NO_M_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMerke:

Modell:

Finnes i fargene: og 

Veiledende pris: 3 495 kroner.  

Vannsøyle: 28 000 millimeter. 

Materiale: Gore-Tex. 

Testpanelet sier: 

Hvis du er en hardcore-vandrer som ser etter den absolutt beste membranen i en skalljakke, er det stor sannsynlighet for at du ser etter Gore-Tex. Derfor kommer du mest sannsynlig til å bli glad for at Peak Performance sin nye skalljakke, Limit Jacket, har alt du ser etter. 

Jakken er laget i Gore-Tex, som kjennetegnes av å slippe ut svette samtidig som det holder regn og fuktighet ute. Så fort du får på deg jakken, føler du deg klar for alt. Ingenting kan hindre deg nå. 

– Materialet føles både solid og holdbart, samtidig som utsiden beskytter mot alle utfordringer været kan føre med seg. Jeg synes jakken er vanntettere enn vanntett og beskytter mot de hardeste vindene. En jakke som tåler alt, sier en tester.

Det som fører til at denne modellen ikke får full pott, er passformen. Akkurat som andre jakker fra Peak Performance, er armene mot den større retningen mens midjen er litt rettere. Det kan derfor være nødvendig å henge en del rundt benkpressen for å fylle ut modellen. Derimot kan du justere håndleddene med borrelås og få plass til x antall mellomlag, helt uten noen problem. 

– På kroppen sitter jakken veldig bra, uten at den er for stram. At armene er mot den større retningen, er ikke noe du direkte tenker på. Smart med silikonremsen som gjør at jakken ikke glir opp, men det hadde fungert optimalt om modellen var strammere rundt midjen. Utenom det, så liker jeg designet veldig godt, sier en tester mens en annen legger til: 

– Jeg føler meg i ett med naturen og føler meg veldig profesjonell i jakken. Det er en moderne performance-jakke som har blitt inspirert av naturen, men som fortsatt har moderne innslag, sier en fornøyd, motebevisst tester.  

Utenom på tur og til andre aktiviteter utendørs, kan du også bruke jakken til alpint og langrenn. 

Vedlikeholdsråd: 40 grader, skånsomt program. Bør strykes på lav temperatur eller tas i tørketrommel på lav varme (maks 60 grader) etter vask for å opprettholde det vannavvisende materialet. Unngå skyllemiddel. 

Passer til alle aktiviteter utendørs

NO_M_Salomon_Outline_Jacket.pngMerke:  

Modell:  

Finnes i fargen:

Veiledende pris: 2 195 kroner. 

Vannsøyle: 20 000 millimeter. 

Materiale: AdvancedSkin Dry. 

Testpanelet sier: 

Salomon har jobbet med outdoor-plagg i flere år og skuffer oss sjeldent. Outline Jacket er intet unntak, modellen har alle de finesser du ikke visste du trengte i naturen. For det første har jakken en knapp i brysthøyde, som gjør det mulig å ha glidelåsen åpen uten at modellen glir ned over skuldrene. Du kan dermed bruke jakken som en cape om det både er varmt utendørs, men samtidig regner. Hetta har en praktisk skjerm foran og jakken har to smarte lommer foran. 

– For en jakke! Jeg elsket den fra første stund. Den sitter som et skudd og er veldig komfortabel på kroppen. Jeg liker også at det er litt stretch i materialet, sier en av mennene i testpanelet.

Den rette passformen er hverken for stram eller for løs. Kjør på med din vanlige størrelse, da kommer du hjem med en jakke du sent kommer til å glemme. Akkurat som membranen AdvancedSkin Dry antyder, beskytter det ytre materialet mot regn, snø og vind samtidig som det slipper ut fuktighet. På den måten minner jakken om modeller med Gore-tex. Forskjellen fra Peak Performance sin variant i testen, er at denne jakken er litt tynnere og har en litt mykere finish. Store deler av jakken er laget i stoff og membran, mens noen deler også har ekstra forsterkninger. 

– Diskret, men velgjort design hvor hver eneste detalj passer inn. Jeg liker at jeg kan bruke jakken i hverdagen uten at den oser skog. Veldig fin, sier en tester. 

Siden du selv tilpasser varmen med mellomlag, kan du ha denne jakken fra tidlig på våren til sommeren, både på lange vandreturer og gåturer med hunden i skogen. En allsidig jakke som fungerer til det meste! 

Vedlikeholdsråd: 30 grader, finvask. Ta jakken i tørketrommelen på lav varme. Unngå skyllemiddel og la jakken lufttørke. 

TIL HENNE: 

Fin og pålitelig

NO_W_Salomon_La_Cote_Flex_2_5_Jacket.pngMerke: 

Modell:

Finnes i fargene: og 

Veiledende pris: 1 595 kroner. 

Vannsøyle: 20 000 millimeter. 

Materiale: AdvancedSkin Dry.

Testpanelet sier: 

Usikker på om du kommer til å støte på solskinn, regn eller kraftig vind? Ingen problem! Len deg tilbake og stol på La Cote Flex 2.5L Jacket. Salomons membran, AdvancedSkin Dry, har de samme egenskapene som Gore-Tex, og beskytter mot vind og pøsregn, samtidig som innsiden slipper ut fuktighet. Det ytre materialet føles luksuriøst og er betydelig tynnere og lettere i virkeligheten enn det ser ut som. Men la deg ikke lure, med en vannsøyle på 20 000 millimeter tåler jakken alt fra lett duskregn til kraftige skurer. 

– Så deilig jakke. Den er perfekt tynn uten at den minner om en vindjakke, samtidig er den mer behagelig enn andre skalljakker. Den sitter veldig, veldig bra på kroppen, sier en av testerne.

Hvordan er passformen da? Jo, jakken har normale armlengder som også passer til deg med lange armer. Midjen er litt slimmere enn de andre modellene, men sitter absolutt ikke stramt. Håndleddene kan tilpasses med borrelås, hetta har en skjerm samt kan tilpasses med snøring og den nederste kanten er justerbar. Alt du trenger for å skreddersy jakken etter kroppsformen din. Størrelsesmessig får du også god plass til et mellomlag under, uten at det blir klumpete.

Testpanelet synes det er vanskelig å skrape frem noe negativt om modellen, og det finnes egentlig ikke et tydelig svar på det. Noen synes holdbarheten og materialets slitestyrke ligger hakket under modellen med Gore-Tex, men det er marginalt. Utseendet er derimot populært.  

– Jeg liker designet bare mer og mer. Først syntes jeg det var litt for enkelt, men nå i ettertid foretrekker jeg den stilrene looken, sier en tester og en annen tilføyer: 

– Med tanke på den lave prisen, er jeg positivt overrasket over denne jakken. Lett, deilig, fin og praktisk. Kan man ønske seg noe mer? 

Vedlikeholdsråd: 30 grader, finvask. Ta jakken i tørketrommel på lav varme. Unngå skyllemiddel og la jakken lufttørke.

Fungerer til alt

NO_W_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMerke:  

Modell:

Finnes i fargene: , , og .  

Veiledende pris: 1 595 kroner. 

Vannsøyle: 10 000 millimeter. 

Materiale: Fluorkarbonfritt Proof-materiale.

Kort oppsummert: Perfekt for friluftsliv på sommeren. 

Testpanelet sier: 

Gjør deg klar til sommerens eventyr med denne superlette skalljakken, L.I.M Proof Jacket. Vi overdriver ikke, jakken veier kun 210 gram og sitter veldig behagelig på.

– Jakken er veldig deilig. Du kjenner knapt modellen på kroppen, som er en stor fordel etter et par mil og hvor hver centimeter av plagget begynner å irritere, sier en av testerne. 

Det tynne materialet gir en stor frihetsfølelse samtidig som utsiden minner mer om en vindjakke enn en robust skalljakke. Finessene fra membranen Proof finnes der. Vannsøylen er ikke like høy som ved de andre modellene, men tilstrekkelig høy for å tåle regnskurer. Yttersiden er lett å tørke av, beskytter mot vind og slipper gjennom fuktighet fra kroppen. 

– Det er helt klart en funksjonell jakke, men jeg savner visse detaljer, slik som en justerbar midje, håndledd og hette. Men når det er sagt, sørger det tynne strikket nederst og ved håndleddene for at den sitter på plass. Jeg trodde jakken skulle gli opp når jeg gikk, men det gjør den ikke! sier en kvinne i testpanelet. 

Hetta har, som nevnt, ingen stramming, men er i gjengjeld utstyrt med strikk som gjør at den sitter etter på hodet. Et annet pluss, er at den lille hempen under hetta gjør at du kan henge opp jakken. Denne modellen er kort oppsummert et perfekt valg for deg som vandrer i ny og ned og ikke er interessert i alle, og delvis de unødvendige, finessene som markedet kan tilby. 

– Det duse mønsteret, kuløren og det faktumet at jakken sitter veldig bra på kroppen, gjør at jeg kan ha denne modellen når jeg går ut med hundene, men også på sommerferien ved sjøen, sier en av testerne, som elsker designet. 

Vedlikeholdsråd: 40 grader, skånsomt program. Vask med flytende vaskemiddel. Unngå tørketrommel og skyllemiddel. 

Høy kvalitet 

NO_W_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMerke:

Modell

Finnes i fargene: og 

Veiledende pris: 3 495 kroner.  

Vannsøyle: 28 000 millimeter. 

Materiale: Gore-Tex. 

Testpanelet sier: 

The best of the best! Som du sikkert har merket, så minner jakkene i denne testen mye om hverandre. Samtlige modeller har en vann- og vindtett ytterside med en membran som fortsatt slipper gjennom svette og fuktighet. Hva er det da som gjør at Peak Perfomrance er verdt den doble prisen? Svaret er enkelt: fordi denne er the best of the best. Membranen Gore-Tex er verdt sin hype og beskytter mot all slags vær. Med denne utsiden er det ingenting som stopper deg. 

– Jakken føles robust, holdbar og veldig bra i naturen. Alt føles helt riktig, det er vanskelig å forklare det mer enn som så, sier en av testerne.  

Hvis du sammenligner utsiden med jakkene fra Salomon og Haglöfs, er denne mot den grovere retningen. Det er derimot ingenting som gjør jakken stiv eller upraktisk. Jakken har en praktisk silikonremse nederst på baksiden for å hindre at jakken glir opp. Siden modellen ikke er ettersittende, er den funksjonen litt unødvendig, ifølge noen av testpersonene. 

Passformen er hverken slim eller veldig romslig, den er passe, og jakken har lange armer som beskytter den øvre delen av håndleddene. Pluss for borrelåsen ved håndleddene og den justerbare hetta med skjerm, som sitter etter og er komfortabel på hodet. På minussiden havner fargevalget, men blokkonstruksjonen er morsom og populær.  

– Jeg elsker alt med jakken, bortsett fra én detalj. Hvorfor rosa? Jeg skulle ønske det rosa partiet var gult, oransje eller grønt. Rosa føles ikke helt riktig i 2019. I dette tilfellet hadde jeg heller valgt den helsvarte jakken, sier en tester. 

Uansett farge på jakken, kan du slite denne modellen ut med helsen. En gitt vinner på vandreturer på våren og sommeren. Og kanskje til og med den kommende skisesongen? 

Vedlikeholdsråd: 40 grader, skånsomt program. Bør strykes på lav temperatur eller tas i tørketrommelen på lav varme (maks 60 grader) for å opprettholde det vannavvisende materialet. Unngå skyllemiddel.

SHOP HER:

LES MER:

LES MER: 

 Tilbake

News Feed

didrikson kids
Mote & trender

Alt du trenger til barnehagestart

5 dager siden
Barnskor
Mote & trender

Guide: Slik finner du riktig skostørrelse til barn

6 dager siden
Nike löparskor
Mote & trender

Forskjellen mellom løpeskoene fra Nike

11 jul 2019
Fruktmönster
Mote & trender

Derfor er fruktmønster trendy på stranden

10 jul 2019
Metcon 5 testbild
Mote & trender

Test: Hypede Nike Metcon 5 lever opp til forventningene

09 jul 2019
Metcon 5 vit rosa
Mote & trender

Alt du bør vite om nye Nike Metcon 5

08 jul 2019
Test: löparshorts header
Mote & trender

TEST: Sommerens beste løpeshorts til dame og herre

02 jul 2019
Kompressionskläder header
Mote & trender

Derfor skal du løpe i kompresjonsklær

01 jul 2019
Crop tops Better Bodies
Mote & trender

Slik styler du din crop top

28 jun 2019
Header_Pulseboost_M.jpg
Mote & trender

Alt du trenger å vite om dine nye Pulseboost HD

27 jun 2019
Minitest pulseboost header
Mote & trender

Minitest: Så bra er løpeskoene Pulseboost HD fra Adidas

27 jun 2019
Asics header
Mote & trender

Eksperten tipser: Slik skal løpeskoene dine sitte på

25 jun 2019
test stabila löparskor
Mote & trender

Test: 5 stabile løpesko til dame og herre

23 jun 2019
Adidas Pulseboost HD
Mote & trender

Vi tar en smugtitt på nyheten Adidas Pulseboost!

19 jun 2019
puma hybrid
Mote & trender

10 løpesko du ikke kan gå glipp av i sommer

16 jun 2019
Birkenstock rosa
Mote & trender

Slik tar du vare på dine Birkenstock

14 jun 2019
Helly Hansen seglarjacka
Mote & trender

Derfor skal du ha en seilerjakke i stedet for en vanlig regnjakke

08 jun 2019
Nike träningssko
Mote & trender

PT-en tester de nye treningsskoene Nike Varsity Compete TR 2

06 jun 2019
Kari Traa
Mote & trender

Guide: Velg riktig treningsveske

06 jun 2019
header-väskor.jpg
Mote & trender

TEST: De beste treningsveskene våre

06 jun 2019
Nike Pegasus 36 2
Mote & trender

Lettere og smidigere – nyheten Pegasus 36 er her!

06 jun 2019
yogatights blacc
Mote & trender

Slik velger du yogatights

06 jun 2019
Superga 2750
Mote & trender

Superga – de eneste tøyskoene du trenger

30 may 2019
Saint Loye
Mote & trender

Tenk over dette når du skal kjøpe ridebukser

29 may 2019
Löparskor Barn Sacony
Mote & trender

Derfor skal barnet ditt leke i løpesko

29 may 2019
Nike
Mote & trender

Stylisten guider deg: Sommerens 3 heteste trender

28 may 2019
Teva Hurricane
Mote & trender

Tips! Sommerens beste funksjonelle sandaler

27 may 2019
segling
Mote & trender

Guide: Kle deg riktig for seiling

27 may 2019
Nike
Mote & trender

Derfor skal du sporte med stil

24 may 2019
yogatights header
Mote & trender

Test: Vårens mest komfortable yogatights 2019

23 may 2019
Craft X Vacchi
Mote & trender

Hyll Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

22 may 2019
Nemeziz 19.1
Mote & trender

Test! Så bra er de nye Nemeziz 19.1 fra Adidas

21 may 2019
192564530830_005_296c612cdd1e4565883cc8179bdfe78a.jpg
Mote & trender

11 treningstights med lommer

16 may 2019
Nike
Mote & trender

Fotballfest med de nye plaggene fra Nike

16 may 2019
Birkenstock Sandalheader
Mote & trender

Trendspaning: Sandaler for sommeren 2019

14 may 2019
Test löpartröjor
Mote & trender

Vi har testet fem nye løpetrøyer til menn 2019

13 may 2019
Nike
Mote & trender

Danseren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego tar ekstreme moves"

13 may 2019
Dasia Starlily Bow
Mote & trender

Nytt, fint og komfortabelt fra Dasia

11 may 2019
Header löpartröjor dam
Mote & trender

Sesongens beste løpetrøyer til henne

07 may 2019
Epic React
Mote & trender

Slik ser de nye Epic React Flyknit 2 ut

07 may 2019
more news
didrikson kids

Alt du trenger til barnehagestart

Skal barnet ditt starte i barnehagen? Mange spørsmål dukker opp angående hva barnet ditt trenger når han eller hun skal begynne i barnehagen. Vi har laget en sjekkliste som du kan bruke.

5 dager siden
Mote & trender
Barnskor

Guide: Slik finner du riktig skostørrelse til barn

Å finne velsittende vinterstøvler til minstemann i familien er lettere sagt enn gjort. Her er tipsene som gjør sesongens innkjøp av sko til barna mye enklere.

6 dager siden
Mote & trender
Nike löparskor

Forskjellen mellom løpeskoene fra Nike

Her forklarer vi forskjellen mellom Pegasus, Pegasus Turbo og Zoom Fly.

11 jul 2019
Mote & trender
Fruktmönster

Derfor er fruktmønster trendy på stranden

Hvis du ikke har lagt merke til alle bikinier, badedrakter og badeshorts som prydes av frukter fra alle mulige slag, har du mest sannsynlig bodd under en stein. Moteeksperten forklarer hvorfor trenden er så populær.

10 jul 2019
Mote & trender
Metcon 5 testbild

Test: Hypede Nike Metcon 5 lever opp til forventningene

Nike er tilbake med en ny oppdatering av den elskede treningsskoen Metcon. Metcon 5 er hittil Nikes mest allsidige og holdbare sko til X-fit, som skapt for deg som elsker høyintensiv trening.

09 jul 2019
Mote & trender
Metcon 5 vit rosa

Alt du bør vite om nye Nike Metcon 5

Giganten Nike er tilbake med en oppdatering av den anerkjente treningsskoen Metcon. Metcon 5 er en skomodell som er skapt for atleten som elsker all form for høyintensiv trening. Her er det som er nytt og unikt med den nye modellen.

08 jul 2019
Mote & trender
Test: löparshorts header

TEST: Sommerens beste løpeshorts til dame og herre

Når du skal ut og løpe i sommer er det viktig at du er riktig kledd. Varmen stiller høye krav til ventilasjonsevne, passform og lengde på klærne dine. Her finner du 9 modeller som holder målet!

02 jul 2019
Mote & trender
Kompressionskläder header

Derfor skal du løpe i kompresjonsklær

Medisinsk gradert kompresjon kan hjelpe deg med å øke prestasjonen, lindre skader og øke blodsirkulasjonen. Her er alt du trenger å vite om når plaggene skal brukes, hvordan og hvorfor!

01 jul 2019
Mote & trender
Crop tops Better Bodies

Slik styler du din crop top

De korte toppene har lenge vært synlige både på treningssenteret, i byen og på fest. Men hvor kommer trenden fra og hva matcher jeg den med? Gründeren og produkteksperten Donna Bruns har svaret!

28 jun 2019
Mote & trender
Header_Pulseboost_M.jpg

Alt du trenger å vite om dine nye Pulseboost HD

Nå er de endelig her – løpeskoene alle urbane løpere har ventet på! Den elskede Boost-sålen fra Adidas kommer i et nytt, oppdatert format. Her er det nye med Adidas Pulseboost HD!

27 jun 2019
Mote & trender
Minitest pulseboost header

Minitest: Så bra er løpeskoene Pulseboost HD fra Adidas

Det har lenge vært en stor hype rundt den store løpenyheten fra Adidas. Med sin nye såle har det blitt lovet at Pulseboost HD nesten er helt unik i sin sjanger, men hvor bra er egentlig modellen? Dette mener våre produkttestere.

27 jun 2019
Mote & trender
Asics header

Eksperten tipser: Slik skal løpeskoene dine sitte på

Hvor store skal løpeskoene mine være? Hvor stramt skal de sitte? Og hvordan skal de oppleves i hælen? Eksperten fra Asics svarer på alle spørsmål rundt løpesko og passform!

25 jun 2019
Mote & trender
test stabila löparskor

Test: 5 stabile løpesko til dame og herre

Du er helt sikkert ute etter et par stabile løpesko hvis du har blitt fortalt at du pronerer. Vårt testpanel har løpt i 5 ekstra dempede og stabile modeller for å se hvilken modell som kan støtte deg i løpesporet.

23 jun 2019
Mote & trender
Adidas Pulseboost HD

Vi tar en smugtitt på nyheten Adidas Pulseboost!

Snart er den her. Lanseringen av Adidas sin nye modell Pulseboost HD nærmer seg, og vi har smugstartet lanseringen med et forhåndsintervju!

19 jun 2019
Mote & trender
puma hybrid

10 løpesko du ikke kan gå glipp av i sommer

Sportamores store SOMMERSALG er i gang. Sjekk ut disse gullkornene og begi deg ut på løpetur.

16 jun 2019
Mote & trender