Blacc yoga

Lær å handle smart med Sportamores materialguide

Hva er spandex og elastan, og hva betyr det at en søm er teipet? Vi lærer deg å tolke ord og spesifikasjoner som ofte finnes i treningsklær.

Hvis du noen gang har hatt en favorittights, vet du hvor frustrerende det kan være hvis du ikke klarer å finne en ny i tilsvarende kvalitet. Nøkkelen til å erstatte favorittplagget ditt, er å kunne tolke ordene og begrepene bak materialene og teknologien som har bidratt til at den passer til deg. Her har produktekspertene bak blant annet , og satt sammen en guide som gjør at du snart kan navigere deg gjennom produktbeskrivelsene som en proff.

SHOP DIREKTE:

Vanlige ord for materialer i treningsklær

Mesh

Mesh er et strikket stoff med mange små hull, litt som et nett. Det brukes ofte i plagg som skal være avkjølende (for eksempel løpeshorts og topper), men også på varme plagg. Da plasseres meshen strategisk slik at det blir som ventilasjonshull på steder hvor du ofte svetter (for eksempel ved armhulene og skrittet). Et veldig tydelig eksempel er de klassiske lagvestene du brukte i gymtimen eller på fotballtreningen da du var liten.

Ribbet

Ribbet stoff er laget ved at man strikker rett og vrang om hverandre, noe som betyr at stoffet får en stripete struktur. Hvis du har en "stripete" favorittight, er sannsynligheten stor for at du kommer til å like ribbede klær. Ribbede materialer finnes på flere forskjellige typer plagg og i flere ulike kvaliteter. Alt fra tynne bomullstopper til tykke strikkede gensere eller sømløse tights. 

Sømløs

Definisjonen av sømløs er litt forskjellig avhengig av hvem du spør. Mange tenker at sømløse plagg skal være helt uten sømmer, men det vanligvis ikke tilfelle. De har imidlertid ofte færre sømmer enn vanlige klær. Sømløse plagg strikkes i ett stykke og kommer ut av maskinen som en tunnel uten ender. Siden plagget er tubeformet fra starten av, slipper du de ukomfortable sømmene på sidene. Det finnes også maskiner som strikker helt ferdige sømløse plagg, men det er dyrere og derfor uvanlig. Sømløs er et begrep man spesielt finner i tights som er ment for yoga eller trening.

seamless tights Yogatights er ofte sømløse. Her er en sømløs tights med mesh på leggene, men mesh kan også bestå av mindre hull som danner et nett. 

Laser cut

Laser cut betyr at man skjærer i stoffet med en laser. Ofte brukes det til å lage detaljer i form av hull, noe som danner et dekorativt mønster, eller for å lage et mer ventilerende stoff. Man kan også skjære i stoff med laser for å få fine kanter. Da blir ofte kantene smeltet eller limt for å hindre at stoffet skal ripes opp. Laser cut brukes på truser hvor man vil ha en diskret avslutning uten en tykk kant, for eksempel for å unngå en synlig kant under en tights eller stram kjole.

7/8-dels tights

7/8 viser til en viss lengde på tights. På en middels lang person slutter 7/8-tights en liten bit over ankelen. Man har rett og slett kuttet en åttendedel fra en lang tights. 7/8-dels tights er vanlig å kjøpe for å få en passe lang tights om man er litt lav. 

Capri tights

Capri viser også til en spesiell lengde på tights. Capri tights går til leggen på en middels lang person. Slike tights kalles for 3/4-dels tights (siden man har tatt bort en fjerdedel fra en full lengde). Man kan si at det er en mellomting mellom lange tights og 7/8-tights. 

Vanlige materialer i plagg med stretch

Elastan

Elastan er en type polyuretan som er veldig elastisk. Den brukes i tøyelige stoff og plagg med stretch. Elastan tåler kjemikalier og er ikke spesielt gjennomsiktig. Materialet brukes blant annet i stoff i undertøy, sokker og badetøy. Du finner også elastan i mange tights. Se etter begrepet hvis du vil ha en tights med mye stretch i, som samtidig er squatproof. 

Polyester

Polyester er et syntetisk materiale laget av olje. 55 prosent av verdens tekstilmaterialer er polyester. Polyester, og alle varianter av materialet, blir dermed brukt i mange forskjellige plagg. Alt fra regntøy, sportsklær og strikkede gensere til undertøy, strømpebukser og stretchy jeans.

tights etna Etna Tights fra Blacc består av 85% polyester og 15% elastan. Du finner tightsen her i to forskjellige farger: og .

Polyamid

Polyamid er en syntetisk plastfiber som brukes i en rekke produkter. Eksempler på produkter som inneholder polyamid er klær, sko, vesker, matter, fiskesnøre, kjøkkenutstyr og emballasje i matindustrien. Ganske allsidig, med andre ord!

Nylon

Nylon er en type polyamid, men er opprinnelig et merke som ble lansert av DuPont som begynte å lage nylonstrømper i 1938. I dag er merket nesten synonymt med materialet, men i utgangspunktet heter det syntetisk fiber.

Spandex

Spandex, eller lycra, er syntetisk vev med en polyamidbase, som nylon eller polyester. Spandex anses som unikt siden det kan utvide seg opp til 600 prosent fra sin opprinnelige form, samt trekker seg tilbake uten å miste passformen sin. Spandex er vanlig i stretchy plagg til trening. 

Vanlige kjennetegn ved friluftsklær og regntøy

Teipede sømmer ...

... eller sveisede sømmer, betyr at sømmene er forseglet med teip og ikke slipper inn vann. Hvis en regnjakke ikke har teipede sømmer, vil vannet til slutt trenge seg inn, selv om stoffet i seg selv er vanntett. At en jakke har teipede sømmer, er med andre ord viktig hvis man skal ha en bra jakke når det pøser ned ute. Det er også en bra egenskap på tursekker! 

Vannsøyle

Når du snakker om vannsøyle, eller vannsøyletrykk, mener man hvor mye vann (målt i millimeter) som en kvadratcentimeter av et materiale kan takle før vannet trenger gjennom. Jo høyere vannsøyle, desto mer vann tåler materialet. En vannsøyle måles alltid på et nytt produkt, men vannsøylen blir alltid dårligere etter hvert som plagget slites ut og vaskes. Vannsøylen finner du i produktbeskrivelsen til regnjakker, skalljakker og andre friluftsplagg. Husk: jo høyere vannsøyle, desto mer vanntett.

Membran

Membran er noe som ofte brukes til fremstilling av ytterplagg som skal puste, men som samtidig må være vannavvisende eller vanntette. Når det gjelder konstruksjonen, er membran en tynn plastfilm som limes på innsiden av det ytterste stoffet. Det vanligste er at plastfilmen er porøs, altså inneholder små hulrom som slipper gjennom vann i form av vannmolekyler (damp og svette), men stopper vann i form av vanndråper. Alle membran er imidlertid ikke porøse. Det finnes noen som fungerer på molekylnivå i stedet. Det betyr at hulrommene da er åpninger mellom molekylene i materialet. Det som er interessant med slike membran er at de, som alle andre materialer, utvider seg når de blir varme. Da blir åpningene også større, noe som betyr at materialet puster bedre jo varmere omgivelsene er. Gore-Tex er et eksempel på et slikt materiale.

2- og 3-lags membran

Det snakkes også om 2- og 3-lags konstruksjoner, og de tallene viser til hvor mange lag som har blitt laminert sammen til ett materiale. 2-lags plagg består av et ytre stoff pluss membran, mens et 3-lags plagg er utstyrt med et slitasjelag på innsiden. For at et 2-lags plagg ikke skal slites i stykker med en gang, suppleres slike plagg ofte med netting på innsiden. Generelt sett har 2-lags membran bedre pusteevne, mens 3-lags er smidigere og har bedre fasthet. Man pleier å finne begge typene blant skalljakker, vinterjakker og andre ytterplagg. 

outdoor no brand Det finnes mange begreper og ord som det kan være lurt å kunne når det kommer til friluftsklær.

SHOP HER:

LES MER:

 Tilbake

News Feed

Herr - Trailtest.jpg
Mote & trender

Stor test av varme vintertights

1 dag siden
craft header
Mote & trender

Finn den perfekte løpejakken til vinteren

4 dager siden
Salomon Alphacross Blast
Mote & trender

Minitest: Salomon Alphacross Blast

5 dager siden
Kari Traa underställ
Mote & trender

Velg riktig superundertøy

15 oct 2020
Test sport-bh.png
Mote & trender

Best i test! Sports-BH'er 2020

15 oct 2020
Header herr.jpg
Mote & trender

Vi har testet varme høstjakker til ham

10 oct 2020
Test höstjackor
Mote & trender

Høstens varme damejakker som er best i test

07 oct 2020
Herr - Trailtest.png
Mote & trender

Test: Sesongens beste terrengsko til herre!

03 oct 2020
Dam - Trailtest.png
Mote & trender

Test: Sesongens beste terrengsko til dame!

02 oct 2020
Hoka One One header
Mote & trender

Bondi – den beste løpeskoen for deg med et tungt løpesteg

27 sep 2020
canada snow
Mote & trender

Hold føttene varme i støvler fra Canada Snow

22 sep 2020
Herr - Header.jpg
Mote & trender

Vi tester: løpesko til herre med mye demping

22 sep 2020
Dam - Header.jpg
Mote & trender

Test: løpesko med mye demping

22 sep 2020
Test Björn Borg
Mote & trender

Vi tester sesongens nye løpekolleksjon fra Björn Borg

21 sep 2020
Herr - Header.jpg
Mote & trender

Test! De beste innendørsskoene våre til innebandy

20 sep 2020
Peak Performance Helium Glacier Hood
Mote & trender

Slik finner du rett dunjakke fra Peak Performance

19 sep 2020
Dam - Header.jpg
Mote & trender

Test: De beste innebandyskoene til dame

18 sep 2020
underställ
Mote & trender

Finn riktig superundertøy

17 sep 2020
promenadskor header
Mote & trender

Vanntette tursko som er best i test

16 sep 2020
Vinterjacka barn
Mote & trender

Kjøp riktig vinterjakke til barnet ditt

14 sep 2020
nike superrep header
Mote & trender

Guide: Finn riktige treningssko fra Nike

14 sep 2020
Test tights med fickor
Mote & trender

Test: Den beste treningstightsen med lommer

13 sep 2020
innebandylubbor
Mote & trender

Stor test av innebandykøller

13 sep 2020
Tvätta din dunjacka
Mote & trender

Slik vasker du dunjakken

11 sep 2020
Nike
Mote & trender

Finn riktige løpesko fra Nike

10 sep 2020
Timberland
Mote & trender

Slik tar du hånd om støvlene dine fra Timberland

09 sep 2020
Adidas
Mote & trender

Nå kan du handle treningstøy etter været med det nye konseptet til Adidas

08 sep 2020
tights
Mote & trender

Guide: Kjøp riktig tights for din trening

07 sep 2020
virvelvind
Mote & trender

Sjekk ut høstens prisverdige barnekolleksjon!

07 sep 2020
header
Mote & trender

Test: Langermede treningstrøyer for kvinner

05 sep 2020
långärmade träningströjor test
Mote & trender

Test: Langermede treningstrøyer for menn

05 sep 2020
Blacc fitness
Mote & trender

New in: Squat-vennlige tights fra Blacc

04 sep 2020
test svarta tights
Mote & trender

Test: Treningstightsen du bare må ha

01 sep 2020
nike metcon 6
Mote & trender

Test: Så bra er den nye treningsskoen Nike Metcon 6

31 aug 2020
Header.jpg
Mote & trender

Test! Årets beste treningssko til herre

26 aug 2020
Test av träningsskor för damer
Mote & trender

Test av årets beste treningssko til dame

26 aug 2020
Nike Metcon Release
Mote & trender

Alt du vil vite om nyheten Nike Metcon 6

26 aug 2020
Header – 1.jpg
Mote & trender

Best i test: Padelsko til herre

23 aug 2020
Padelskor dam
Mote & trender

Vi tester sesongens beste padelsko til henne

21 aug 2020
Kari Traa
Mote & trender

Høstens nye ull- og superundertøy fra Kari Traa

19 aug 2020
more news
Herr - Trailtest.jpg

Stor test av varme vintertights

Med en fôret tights i et teknisk materiale unngår du å fryse når du løper om vinteren. Her er løpetightsene som er best i test!

1 dag siden
Mote & trender
craft header

Finn den perfekte løpejakken til vinteren

Løping er ikke bare en sommersport, med riktig utstyr kan du løpe utendørs året rundt. Vi hjelper deg med å finne den perfekte vinterløpejakken.

4 dager siden
Mote & trender
Salomon Alphacross Blast

Minitest: Salomon Alphacross Blast

Våre nye friluftsambassadører har løpt off road i Salomons Alphacross Blast. Så bra er de nye terrengskoene!

5 dager siden
Mote & trender
Kari Traa underställ

Velg riktig superundertøy

Alle prater om superundertøy i ull - men noen ganger er syntet faktisk bedre. Vi vet når du skal velge polyester fremfor merino.

15 oct 2020
Mote & trender
Test sport-bh.png

Best i test! Sports-BH'er 2020

Til store og små bryster, med eller uten justerbare stropper og knepping. Les alt om sesongens sports-BH'er som er best i test.

15 oct 2020
Mote & trender
Header herr.jpg

Vi har testet varme høstjakker til ham

Dagene blir mørkere og temperaturen synker. Det er på tide å plukke frem den varme høstjakken. Her er fire nyheter til ham som er best i test!

10 oct 2020
Mote & trender
Test höstjackor

Høstens varme damejakker som er best i test

Vannavvisende utside og varmende evne. Her er høstens varme jakker til henne som er best i test!

07 oct 2020
Mote & trender
Herr - Trailtest.png

Test: Sesongens beste terrengsko til herre!

Ta utfordringen og prøv terrengløping! Her er de beste terrengskoene våre fra Asics, Nike, Saucony, Salomon og Adidas.

03 oct 2020
Mote & trender
Dam - Trailtest.png

Test: Sesongens beste terrengsko til dame!

Testpanelet vårt har løpt i terrengsko fra Adidas, Salomon, Asics og Saucony. Se hvilken modell som er best i test!

02 oct 2020
Mote & trender
Hoka One One header

Bondi – den beste løpeskoen for deg med et tungt løpesteg

Bondi 6 fra Hoka One One passer deg som veier litt mer eller har problemer med løpeteknikken din. Her er alt du trenger å vite om løpeskoen med god demping!

27 sep 2020
Mote & trender
canada snow

Hold føttene varme i støvler fra Canada Snow

Myke, varme og helt fantastiske på! Her er alt du trenger å vite om støvlene fra Canada Snow.

22 sep 2020
Mote & trender
Herr - Header.jpg

Vi tester: løpesko til herre med mye demping

Hvis du løper på asfalt trenger du sko med god demping for å få et skånsomt fotisett. Vi har testet løpesko med demping til herre.

22 sep 2020
Mote & trender
Dam - Header.jpg

Test: løpesko med mye demping

Dempende løpesko er alfa og omega til distanseøkter på asfalt og andre harde underlag for at du skal få et skånsomt fotisett. Her er de myke løpeskoene til henne som er best i test!

22 sep 2020
Mote & trender
Test Björn Borg

Vi tester sesongens nye løpekolleksjon fra Björn Borg

Björn Borg har nettopp lansert sin nye løpekolleksjon, Running from daylight, og vi har selvfølgelig satt klærne på prøve. Så bra er de fine dame- og herreplaggene.

21 sep 2020
Mote & trender
Herr - Header.jpg

Test! De beste innendørsskoene våre til innebandy

Vårt mannlige testpanel har spurtet og gjort raske vendinger i de nye treningsskoene våre som er ment for sport innendørs. Her er innebandyskoene som er best akkurat nå!

20 sep 2020
Mote & trender