Blacc yoga

Lær å handle smart med Sportamores materialguide

Hva er spandex og elastan, og hva betyr det at en søm er teipet? Vi lærer deg å tolke ord og spesifikasjoner som ofte finnes i treningsklær.

Hvis du noen gang har hatt en favorittights, vet du hvor frustrerende det kan være hvis du ikke klarer å finne en ny i tilsvarende kvalitet. Nøkkelen til å erstatte favorittplagget ditt, er å kunne tolke ordene og begrepene bak materialene og teknologien som har bidratt til at den passer til deg. Her har produktekspertene bak blant annet , og satt sammen en guide som gjør at du snart kan navigere deg gjennom produktbeskrivelsene som en proff.

SHOP DIREKTE:

Vanlige ord for materialer i treningsklær

Mesh

Mesh er et strikket stoff med mange små hull, litt som et nett. Det brukes ofte i plagg som skal være avkjølende (for eksempel løpeshorts og topper), men også på varme plagg. Da plasseres meshen strategisk slik at det blir som ventilasjonshull på steder hvor du ofte svetter (for eksempel ved armhulene og skrittet). Et veldig tydelig eksempel er de klassiske lagvestene du brukte i gymtimen eller på fotballtreningen da du var liten.

Ribbet

Ribbet stoff er laget ved at man strikker rett og vrang om hverandre, noe som betyr at stoffet får en stripete struktur. Hvis du har en "stripete" favorittight, er sannsynligheten stor for at du kommer til å like ribbede klær. Ribbede materialer finnes på flere forskjellige typer plagg og i flere ulike kvaliteter. Alt fra tynne bomullstopper til tykke strikkede gensere eller sømløse tights. 

Sømløs

Definisjonen av sømløs er litt forskjellig avhengig av hvem du spør. Mange tenker at sømløse plagg skal være helt uten sømmer, men det vanligvis ikke tilfelle. De har imidlertid ofte færre sømmer enn vanlige klær. Sømløse plagg strikkes i ett stykke og kommer ut av maskinen som en tunnel uten ender. Siden plagget er tubeformet fra starten av, slipper du de ukomfortable sømmene på sidene. Det finnes også maskiner som strikker helt ferdige sømløse plagg, men det er dyrere og derfor uvanlig. Sømløs er et begrep man spesielt finner i tights som er ment for yoga eller trening.

seamless tights Yogatights er ofte sømløse. Her er en sømløs tights med mesh på leggene, men mesh kan også bestå av mindre hull som danner et nett. 

Laser cut

Laser cut betyr at man skjærer i stoffet med en laser. Ofte brukes det til å lage detaljer i form av hull, noe som danner et dekorativt mønster, eller for å lage et mer ventilerende stoff. Man kan også skjære i stoff med laser for å få fine kanter. Da blir ofte kantene smeltet eller limt for å hindre at stoffet skal ripes opp. Laser cut brukes på truser hvor man vil ha en diskret avslutning uten en tykk kant, for eksempel for å unngå en synlig kant under en tights eller stram kjole.

7/8-dels tights

7/8 viser til en viss lengde på tights. På en middels lang person slutter 7/8-tights en liten bit over ankelen. Man har rett og slett kuttet en åttendedel fra en lang tights. 7/8-dels tights er vanlig å kjøpe for å få en passe lang tights om man er litt lav. 

Capri tights

Capri viser også til en spesiell lengde på tights. Capri tights går til leggen på en middels lang person. Slike tights kalles for 3/4-dels tights (siden man har tatt bort en fjerdedel fra en full lengde). Man kan si at det er en mellomting mellom lange tights og 7/8-tights. 

Vanlige materialer i plagg med stretch

Elastan

Elastan er en type polyuretan som er veldig elastisk. Den brukes i tøyelige stoff og plagg med stretch. Elastan tåler kjemikalier og er ikke spesielt gjennomsiktig. Materialet brukes blant annet i stoff i undertøy, sokker og badetøy. Du finner også elastan i mange tights. Se etter begrepet hvis du vil ha en tights med mye stretch i, som samtidig er squatproof. 

Polyester

Polyester er et syntetisk materiale laget av olje. 55 prosent av verdens tekstilmaterialer er polyester. Polyester, og alle varianter av materialet, blir dermed brukt i mange forskjellige plagg. Alt fra regntøy, sportsklær og strikkede gensere til undertøy, strømpebukser og stretchy jeans.

tights etna Etna Tights fra Blacc består av 85% polyester og 15% elastan. Du finner tightsen her i to forskjellige farger: og .

Polyamid

Polyamid er en syntetisk plastfiber som brukes i en rekke produkter. Eksempler på produkter som inneholder polyamid er klær, sko, vesker, matter, fiskesnøre, kjøkkenutstyr og emballasje i matindustrien. Ganske allsidig, med andre ord!

Nylon

Nylon er en type polyamid, men er opprinnelig et merke som ble lansert av DuPont som begynte å lage nylonstrømper i 1938. I dag er merket nesten synonymt med materialet, men i utgangspunktet heter det syntetisk fiber.

Spandex

Spandex, eller lycra, er syntetisk vev med en polyamidbase, som nylon eller polyester. Spandex anses som unikt siden det kan utvide seg opp til 600 prosent fra sin opprinnelige form, samt trekker seg tilbake uten å miste passformen sin. Spandex er vanlig i stretchy plagg til trening. 

Vanlige kjennetegn ved friluftsklær og regntøy

Teipede sømmer ...

... eller sveisede sømmer, betyr at sømmene er forseglet med teip og ikke slipper inn vann. Hvis en regnjakke ikke har teipede sømmer, vil vannet til slutt trenge seg inn, selv om stoffet i seg selv er vanntett. At en jakke har teipede sømmer, er med andre ord viktig hvis man skal ha en bra jakke når det pøser ned ute. Det er også en bra egenskap på tursekker! 

Vannsøyle

Når du snakker om vannsøyle, eller vannsøyletrykk, mener man hvor mye vann (målt i millimeter) som en kvadratcentimeter av et materiale kan takle før vannet trenger gjennom. Jo høyere vannsøyle, desto mer vann tåler materialet. En vannsøyle måles alltid på et nytt produkt, men vannsøylen blir alltid dårligere etter hvert som plagget slites ut og vaskes. Vannsøylen finner du i produktbeskrivelsen til regnjakker, skalljakker og andre friluftsplagg. Husk: jo høyere vannsøyle, desto mer vanntett.

Membran

Membran er noe som ofte brukes til fremstilling av ytterplagg som skal puste, men som samtidig må være vannavvisende eller vanntette. Når det gjelder konstruksjonen, er membran en tynn plastfilm som limes på innsiden av det ytterste stoffet. Det vanligste er at plastfilmen er porøs, altså inneholder små hulrom som slipper gjennom vann i form av vannmolekyler (damp og svette), men stopper vann i form av vanndråper. Alle membran er imidlertid ikke porøse. Det finnes noen som fungerer på molekylnivå i stedet. Det betyr at hulrommene da er åpninger mellom molekylene i materialet. Det som er interessant med slike membran er at de, som alle andre materialer, utvider seg når de blir varme. Da blir åpningene også større, noe som betyr at materialet puster bedre jo varmere omgivelsene er. Gore-Tex er et eksempel på et slikt materiale.

2- og 3-lags membran

Det snakkes også om 2- og 3-lags konstruksjoner, og de tallene viser til hvor mange lag som har blitt laminert sammen til ett materiale. 2-lags plagg består av et ytre stoff pluss membran, mens et 3-lags plagg er utstyrt med et slitasjelag på innsiden. For at et 2-lags plagg ikke skal slites i stykker med en gang, suppleres slike plagg ofte med netting på innsiden. Generelt sett har 2-lags membran bedre pusteevne, mens 3-lags er smidigere og har bedre fasthet. Man pleier å finne begge typene blant skalljakker, vinterjakker og andre ytterplagg. 

outdoor no brand Det finnes mange begreper og ord som det kan være lurt å kunne når det kommer til friluftsklær.

SHOP HER:

LES MER:

 Tilbake

News Feed

Test av tights
Mote & trender

Stor test av treningstights

1 dag siden
Shorts
Mote & trender

Test: Svarte treningsshorts til herre

1 dag siden
Nike Air Zoom SuperRep
Mote & trender

Finn riktig treningssko fra Nike SuperRep

3 dager siden
Test ryggsäck barn.png
Mote & trender

Best i test: Ryggsekk til barn 2020

6 dager siden
Header.jpg
Mote & trender

Vi tester: sykkelhjelmer til dame og herre

06 aug 2020
Nike löparskor test
Mote & trender

Løpeskoene fra Nike som er best i test

05 aug 2020
Fa20_Kids_Bras_Reversible_Swoosh_Action.jpg
Mote & trender

14 must-haves til skolestart

03 aug 2020
Header Nike-favoriter HERR.jpg
Mote & trender

Test! De beste klærne og skoene fra Nike til herre

03 aug 2020
Nike träningskläder
Mote & trender

Best i test! Favoritter fra Nike til henne

02 aug 2020
Reebok Nano X
Mote & trender

Nå er Reebok Nano X her i nye farger

31 jul 2020
Test sport-bh.png
Mote & trender

Best i test! Sports-BH'er 2020

29 jul 2020
Test Birkenstock
Mote & trender

Hvilke sandaler fra Birkenstock er best i test?

28 jul 2020
Skolstart Hummel
Mote & trender

Sjekkliste før skolestart

27 jul 2020
Clifton 7
Mote & trender

Test: Så bra er nyheten Clifton 7 fra Hoka One One

27 jul 2020
Test Better Bodies tights
Mote & trender

3 treningstights fra Better Bodies som er best i test

27 jul 2020
Asics Gel-Kayano 27
Mote & trender

Test! Så bra er Asics Gel-Kayano 27

27 jul 2020
Nike barnsko
Mote & trender

Must-have skoen til skolestart: Nike Revolution 5 Flyease

26 jul 2020
Hoka One One Clifotn
Mote & trender

Endelig! Her er Hoka One One Clifton 7

22 jul 2020
Axion tennis
Mote & trender

Axions nye kolleksjon for tennis og padel

20 jul 2020
didrikson kids
Mote & trender

Alt du trenger til barnehagestart

14 jul 2020
adidas
Mote & trender

Guide: Finn riktige løpesko fra Adidas

13 jul 2020
Test löparskor dam
Mote & trender

STOR test! De beste løpeskoene til dame i 2020

12 jul 2020
Test_loparskorherr_2020.png
Mote & trender

9 løpesko til herre som er best i test 2020

10 jul 2020
Saucony Triumph 18
Mote & trender

Derfor bør du løpe i den nye Saucony Triumph 18

08 jul 2020
jenny freed
Mote & trender

Eksperten tipser: Husk dette når du kjøper en ny sports-BH

07 jul 2020
Asics GEL-Kayano 27
Mote & trender

Den beste pronasjonsskoen fra Asics: Nyheten GEL-Kayano 27

02 jul 2020
Free metcon 3 header
Mote & trender

Test: Så bra er den nye treningsskoen Nike Free Metcon 3

01 jul 2020
Test adidas löparsko supernova
Mote & trender

Test: Adidas Supernova til dame og herre

26 jun 2020
charlotte och pär header
Mote & trender

Test: De topp 3 beste løpeskoene fra Asics

23 jun 2020
Adidas supernova header
Mote & trender

Adidas Supernova: prisverdig løpesko av god kvalitet

22 jun 2020
sandaler header
Mote & trender

Test: Trendy sandaler til dame 2020

18 jun 2020
Herr - Header.jpg
Mote & trender

Trendy sandaler til herre som er best i test

18 jun 2020
Test bikini
Mote & trender

Test: Finn riktig bikini til kroppstypen din

15 jun 2020
Header.jpg
Mote & trender

Test: Løpesko på SALG – med toppscore!

14 jun 2020
Sommarrea barn
Mote & trender

De beste kuppene til barn på sommersalget vårt

14 jun 2020
Sommarrea herr
Mote & trender

Til ham: Gjør et kupp på klær, sko og utstyr på sommersalget vårt

14 jun 2020
Sommarrea dam
Mote & trender

Til henne: Gjør et kupp på klær og sko på sommersalget vårt

14 jun 2020
Birkenstock
Mote & trender

Kan jeg vaske sandalene mine i vaskemaskinen?

10 jun 2020
Birkenstock
Mote & trender

Sesongens sandaltrender fra Birkenstock

10 jun 2020
daddräkt simning
Mote & trender

Test: Badedrakter til konkurransesvømming og trening

09 jun 2020
more news
Test av tights

Stor test av treningstights

Høy midje, med mønster eller klassisk svart? Testpanelet vårt har testet treningstights til henne fra Adidas, Nike, Better Bodies, Blacc og Kari Traa.

1 dag siden
Mote & trender
Shorts

Test: Svarte treningsshorts til herre

Testpanelet vårt har prøvd shorts fra blant annet Nike, Adidas og Under Armour. Her er treningsshortsen til herre som er best i test.

1 dag siden
Mote & trender
Nike Air Zoom SuperRep

Finn riktig treningssko fra Nike SuperRep

Air Zoom SuperRep, SuperRep Go og SuperRep Cycle – vi undersøker forskjellen mellom de tre treningsskoene fra Nike!

3 dager siden
Mote & trender
Test ryggsäck barn.png

Best i test: Ryggsekk til barn 2020

Det kan være lettere sagt enn gjort å finne riktig ryggsekk til barnet ditt. La minipanelet vårt hjelpe deg. De har testet noen av sesongens nyeste barnesekker!

6 dager siden
Mote & trender
Header.jpg

Vi tester: sykkelhjelmer til dame og herre

Det er viktig å velge en bra sykkelhjelm. I denne testen har vi prøvd flere modellers justerbarhet, komfort, ventilasjon og design.

06 aug 2020
Mote & trender
Nike löparskor test

Løpeskoene fra Nike som er best i test

Tre løpesko som alle har fått toppscore fra det dedikerte løpepanelet – her er de beste løpeskoene fra Nike!

05 aug 2020
Mote & trender
Fa20_Kids_Bras_Reversible_Swoosh_Action.jpg

14 must-haves til skolestart

Sommerferien går mot slutten og et nytt semester er rett rundt hjørnet. Pass på at barnet er klar til skolestart. Her er favorittene våre akkurat nå.

03 aug 2020
Mote & trender
Header Nike-favoriter HERR.jpg

Test! De beste klærne og skoene fra Nike til herre

Treningsklær og sko fra Nike er veldig populære takket være det store utvalget, det stilige designet og den gode kvaliteten. Vi lot vårt mannlige testpanel trene i treningsbukser, sko og andre treningsklær fra Nike. Her er resultatet!

03 aug 2020
Mote & trender
Nike träningskläder

Best i test! Favoritter fra Nike til henne

De beste treningsskoene, tightsen som får toppscore og løpetoppen som sitter som en drøm! Her er det beste fra Nike – ifølge vårt kvinnelige testpanel!

02 aug 2020
Mote & trender
Reebok Nano X

Nå er Reebok Nano X her i nye farger

Den tiende versjonen av Reeboks mest populære treningssko Nano beskrives som den beste hittil. Nå er Nano X her i nye farger!

31 jul 2020
Mote & trender
Test sport-bh.png

Best i test! Sports-BH'er 2020

Til store og små bryster, med eller uten justerbare stropper og knepping. Les alt om sesongens sports-BH'er som er best i test.

29 jul 2020
Mote & trender
Test Birkenstock

Hvilke sandaler fra Birkenstock er best i test?

Det er på høy tid å teste favorittsandalene fra Birkenstock. Testpanelet vårt har prøvd de tre mest populære Arizona-modellene – her er sandalen som er best i test!

28 jul 2020
Mote & trender
Skolstart Hummel

Sjekkliste før skolestart

Sommerferien går mot slutten og skolestart nærmer seg med stormskritt. Her er listen over alt barna trenger i garderoben, i tillegg til vanlige klær og sko, før det nye skoleåret starter. Skriv ut og kryss av.

27 jul 2020
Mote & trender
Clifton 7

Test: Så bra er nyheten Clifton 7 fra Hoka One One

"For en sprett", utbryter en testperson. Nyheten Clifton 7 fra Hoka One One blir fort en favoritt blant både mannlige og kvinnelige løpere. Les testen, så forstår du hvorfor!

27 jul 2020
Mote & trender
Test Better Bodies tights

3 treningstights fra Better Bodies som er best i test

En treningstights skal følge kroppen, være komfortabel på og fremfor alt være squatvennlig. Vi setter sesongens favoritter fra Better Bodies på prøve.

27 jul 2020
Mote & trender